Поділитись:

Нежить – не завада: як змінились протипоказання до вакцинації?

Четвер, 23 січня 2020, 19:32
Нежить – не завада: як змінились протипоказання до вакцинації?

Восени 2019 року в Україні вийшов новий перелік протипоказань до вакцинації – тепер можна вакцинуватись при застуді, нежитю та температурі до 38 градусів.

Про те, що ще змінює новий наказ, розповідає лікар-інфекціоніст, голова ГО "Батьки за вакцинацію" Федір Лапій

Як відбувалася робота над наказом та на чому він побудований

З весни 2018 року над удосконаленням рекомендацій щодо протипоказань до вакцинації при певних клінічних станах та патологіях працювала національно-технічна група експертів з питань імунопрофілактики. За основу бралися наукові дослідження та практики США, Канади, Великобританії, рекомендації ВООЗ, комітету контролю захворювань ЄС за 2017, 2018, 2019 роки. У липні 2018 року до МОЗу були направлені напрацювання експертної групи для втілення та легалізації рекомендацій. Наказ було підписано у МОЗі 11 жовтня 2019 року і затверджено в Мін'юсті 26 листопада 2019 року.

Незважаючи на вже великий прорив, необхідно створити або оновити ряд рекомендацій щодо вакцинації – наприклад, у розділі, який стосується вакцинації при трансплантації кісткового мозку, вакцинації у дітей та дорослих, які мають судоми. Тож робота триватиме.

При застуді, нежитю та температурі вакцинуватись можна

Якщо порівняти з тими настановами та протипоказаннями, які існували раніше і займали, умовно кажучи, сторінку А4, нові настанови налічують більше 20 сторінок. Це ті питання, з якими лікарі постійно стикалися у практичній діяльності, але не знаходили відповіді: вакцинація та хірургічне втручання, вакцинація та проведення анестезії, вакцинації в період лактації, вакцинація та вагітність, вакцинація і проведення імуносупресивної терапії тощо.

Із кардинальних змін – міністерство затвердило, що не є протипоказанням до вакцинації застуда і температура до 38 градусів. Звісно, це не означає, що хвору дитину у будь-якому разі будуть вакцинувати – вирішують батьки. Але така можливість тепер є. Якщо стан дитини не є важким, а середньої тяжкості, вакцинація зазвичай проводиться і є сталою практикою. Ця зміна знімає багато проблемних питань і робить Україною рівною серед інших європейських країн, де застуда не є протипоказанням до вакцинації. 

І аналізи здавати не потрібно

Щодо аналізів, які можуть вимагати перед вакцинацією. Політика МОЗ у цьому питанні є однозначною: немає потреби здавати звичайні аналізи сечі, крові перед вакцинацією. Як зазначено у новому наказі, аналізи потрібні, коли йдеться про імуносупресивних пацієнтів (пацієнти, які отримують препарати, що пригнічують імунну систему). Якщо пацієнт не ВІЛ-інфікований, не приймає імуносупресивну терапію, не має онкологічного захворювання і не приймає хіміотерапію – він не повинен здавати аналізи сечі чи крові перед вакцинацією.

Що робити, якщо лікар все одно не вакцинує?

Наказ надісланий в усі медичні заклади, адміністрація повинна ознайомити лікарів із новими правилами. Якщо лікар не володіє інформацією, що є, до речі, великою проблемою для України, ви можете проявити громадянську свідомість і сказати лікарю, що він порушує ваші права на захист від інфекційних хвороб і рекомендації МОЗу щодо вакцинації, які затверджені в наказі №2070 від 11 жовтня 2019 року.

Також звертайтеся до групи у Facebook "Вакцинація питання та відповіді" – там можна отримати допомогу у вирішенні питань, пов'язаними із фальшивими протипоказаннями.

VoxConnector для ІА "Конкурент"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
11 квітня 2024
28 березня 2024
26 березня 2024
20 березня 2024
13 березня 2024
01 березня 2024
21 лютого 2024
14 лютого 2024
13 лютого 2024
12 лютого 2024