Поділитись:

З якого віку можна навчати дитину англійської?*

Четвер, 23 січня 2020, 13:16

Більшість батьків чули, що дитині вивчати англійську мову найкраще в ранньому дитинстві. Але з якого конкретно віку можна робити перші кроки в світ англійської мови?

Декілька слів про вивчення англійської в ранньому віці.

Любові до англійської підвладний будь-який вік. Але все ж більшість лінгвістів та психологів наполягають, що іноземну мову краще вивчати з дитинства. Підвищений інтерес до вивчення іноземних мов все частіше змушує батьків запитувати себе: «Зі скількох років можна вивчати англійську?» Хтось почав вчити мову з першого класу загальноосвітньої школи, хтось серйозно зайнявся освоєнням англійської вже в інституті, а хтось вирішив почати оволодівати іноземною мовою вже в зрілому віці заради професійного вдосконалення.

Вік, з якого діти можуть вивчати англійську мову, – умовне поняття. І все ж педагоги, лінгвісти та психологи все частіше говорять про те, що існує оптимальний вік для вивчення англійської мови. Ось тільки у кожного психолога, педагога і будь-якого іншого дослідника у питанні вивчення мови цей вік різний. Головне, на чому акцентують увагу всі, – це те, що сам процес повинен подобатися дитині. Викликати інтерес. Тому варто звернути увагу, щоб при навчанні дитини використовувалися казки, лічилки англійською, пальчикові ігри та інші цікаві та різноманітні форми навчання.

Розглянемо трішки детальніше, з якого конкретно віку варто робити перші кроки в світ англійської.

З перших днів життя:

Чи можна вивчати англійську з перших днів життя? Зрозуміло, в школу англійської в такому віці ви не зможете віддати свого малюка. Більше того, навіть репетитора запрошувати – не надто хороший варіант. Тому, якщо маєте бажання почати вивчати англійську з дитиною з перших днів її життя, розраховуйте на свій рівень володіння мовою. До речі, колискові англійською можуть допомогти зробити перший крок у світ іноземної мови.

Позитивне у вивченні іноземної мови в цей період:

  • дитина дуже добре сприймає будь-яку інформацію;
  • увага, пам'ять дитини – все природно спрямоване на одержання нових знань від батьків;
  • відбувається інтуїтивне сприйняття мови;
  • вивчення рідної та іноземної мови проходить параллельно.

З 1,5 до 2 років:

Чи можна вивчати англійську мову з 1-2 років? В цьому випадку у вас з'являється мінімальний шанс на те, що якась школа англійської візьме на навчання вашого малюка. Правда, такі заняття, як правило, проводяться в присутності батьків і мають ряд інших особливостей. Головне – зважити на побажання дитини, використовувати ті форми вивчення мови, які їй подобаються і розраховані на такий вік.

Позитивне у вивченні іноземної мови в цей період:

  • саме в цьому віці вся діяльність дитини, робота мозкових центрів найактивніше спрямована на вивчення мови;
  • дитина чудово сприймає все невідоме з найближчого оточення.

З 3 до 5 років:

Як вивчати англійську з 3 до 5 років? Більшість педагогів і дослідників наполягають на тому, що це – найбільш оптимальний вік для старту в світі англійської мови. Більше того, в процесі вивчення мови розвивається дрібна моторика дитини, уява і багато інших навичок.  

Зрозуміло, що різниця у розвитку між трирічною і п'ятирічною дитиною – величезна. І все ж є деякі загальні вікові особливості:

  • в мовленні дитини з'являється і активно використовується займенник «я»;
  • розвивається самооцінка: дитина хоче відповідати вимогам дорослих, а отже, її можна мотивувати більше часу приділяти заняттям;
  • діти активно грають у рольові ігри, що також активно використовувається в процесі вивчення мови; гра стає важливим елементом пізнання світу.

Позитивне у вивченні іноземної мови в цей період:

  • у дитини вже сформувалися певні мовні навички володіння рідною мовою;
  • високий ступінь сприйняття дитиною нової інформації;
  • гра стає основним засобом пізнання світу, а значить, з її допомогою дитина може оволодіти необхідними знаннями та навичками.

З 5-7 років: 

Як вивчати мову в молодшому шкільному віці? У цьому віці в дитини дуже швидко збагачується словниковий запас із рідної мови, діти активно спілкуються з однолітками, вчаться їх слухати. Дитина володіє досить великим запасом знань про навколишній світ. Не виникає труднощів з вивченням нових слів англійської мови, якщо дитина вже має уявлення про цей предмет або поняття. Увага дитини стає більш концентрованою. Англійська для дошкільнят від 5 до 7 років має цілий ряд особливостей і повинна викладатися весело, цікаво, яскраво, барвисто.

Позитивне у вивченні іноземної мови в цей період:

  • дитина добре володіє рідною мовою і може на її базі вивчати іноземну;
  • у цьому віці вже добре розвинені навички самоорганізації;
  • збільшується обсяг пам'яті.

В сучасному світі вимоги людини до самої себе значно збільшилися, те саме стосується і вимог та очікувань до своїх дітей. Адже будь-які батьки прагнуть, аби дитина була в чомусь кращою, успішнішою, щасливішою за них. Зрозуміло, що в такому прагненні багато позитивних моментів. Звісно, ніхто не знає вашу дитину краще за вас самих. Тільки ви можете реально оцінити віковий розвиток свого малюка, його певні особливості сприйняття навколишнього середовища.

Тому вибір, в якому віці починати вивчення іноземної мови, лишається за вами, батьки. А ми, «MANDARIN Family Club», будемо щиро раді допомогти вам у цьому рішенні та, тримаючи вашу дитину за руку, впевнено зробити перший крок у світ англійської.

Детальна інформація та консультування за телефоном: +380 (66) 703 78 73.

3-й поверх, РЦ «Промінь».

Надрукувати
мітки:
коментарів
27 березня 2024
25 березня 2024
23 березня 2024
22 березня 2024
14 березня 2024
09 березня 2024
04 березня 2024
01 березня 2024