Поділитись:

В Україні повернули призов до армії з 18 років (відео)

Середа, 22 січня 2020, 20:10
В Україні повернули призов до армії з 18 років (відео)

Тиждень тому мережу сколихнув указ президента Володимира Зеленського: на строкову службу в армію тепер призиватимуть з 18 років.

Однак чи є в цьому новація – питання спірне, розповідають у Волинському обласному військовому комісаріаті. Такий призовний вік в Україні існує ще з початку Незалежності. В Законі України "Про військовий обов’язок та військову службу" від 1992 року чітко сказано:

"На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років. 

У 2015 році президент Петро Порошенко своїми указами регулював закон, збільшивши мінімальний вік призову до 20 років. Однак 18-річних продовжували брати на строкову службу. Минулоріч на Волині з майже пів тисячі призовників третина не досягла 20 років.

"Минулі роки призивали також з 18 років. Згідно з чинним законодавством ми могли це зробити, відповідно до цього Закону про військовий обов'язок. Просто вже внутрішніми керівними документами, зокрема, директивами Генерального штабу і оперативного командування "Захід", нам рекомендаційно пропонували призивати з 24 років. Але також були юнаки, які добровільно хотіли проходити з 18 років. На це вони просто писали заяву, що бажають служити з 18 років, плюс додатково ще брали заяву з батьків", – розповідає офіцер Волинського обласного військового комісаріату Анатолій Маринюк.

У військкоматі заспокоюють також збентежених батьків. Кажуть, строковиків не будуть відправляти в зону проведення ООС.

"Строковики на даний момент долучаються до несенння до вартової, чергових служб, охорони складів, підтримання життєдіяльності. В зону проведення ООС вони не залучаються, тобто якщо збільшується число контрактників, відповідно, зменшується кількість призваних осіб", – пояснює Анатолій Маринюк.

Цього року найближчий – весняний – призов розпочнуть 1 квітня. Скільки набиратимуть юнаків – поки невідомо. Це зовсім скоро вирішить Кабмін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів