Поділитись:

"Це зручно людям, вони так хотять", – митрополит Михаїл про святкування "подвійного" Різдва

Вівторок, 21 січня 2020, 20:00

Різдвяні свята завершились, а ось церковні баталії – ні. Допоки українці повертаються до звичного робочого режиму після тривалих святкувань, всередині Православної церкви України тривають зовсім не різдвяні пристрасті.

В українських ЗМІ лунають закиди в бік митрополита Луцького і Волинського Михаїла. Нібито він самовільно і без дозволу предстоятеля ПЦУ ввів подвійне різдвяне богослужіння – і 25 грудня, і 6 січня.

Після самовільного запровадження "подвійного Різдва" частина ієрархів у соцмережах достатньо жорстко висловилася на адресу Михаїла. Мовляв, його амбіції можуть розколоти церкву.

Митрополит Михаїл дійсно вперше в історії ПЦУ провів Різдвяну літургію за старим календарем. Але, нібито – на прохання вірян, серед яких: група депутатів обласної та міської рад, товариство "Просвіта" та багато інших лучан. Ініціатор звернення – депутат Волинської обласної ради Микола Буліга – каже, що це був "запит суспільства, наших заробітчан, які приїжджають із-за кордону возз’єднати сім’ю на цей короткий період".

"Ми зібрали понад 600 підписів і з цим прийшли до Владики просити, і Владика відгукнувся. Це був крок назустріч вірянам, бо так робить пастор! – прокоментував Микола Буліга.

Та й сам Михаїл розкольництва в цьому не вбачає. Каже, просто виконав прохання своїх прихожан.

"Ми разом із Європою святкуємо Різдво, тому що це зручно людям, вони так хотять. І вони мають на це право. Це право не дається від когось, їм життя диктує це право так святкувати. Вони не порушують догматів церкви, вони не порушують якісь інші правила церкви, не заставляють інших людей це робити", – підкреслив митрополит Михаїл.

В свою чергу предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній сказав, що, скоріш за все, за згодою тих же вірян вони перенесуть дату відзначення Різдва Господнього за правильним астрономічним календарем – на 25 грудня.

"Ми приймемо відповідне рішення на майбутнє, тому що ця реформа, як ми бачимо, не буде втілена завтра. Вона буде втілена наступного року, однак, можливо, буде втілена навіть через декілька років", – сказав раніше Епіфаній  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів