Поділитись:

Нацбанк заявив про зростання економіки

Четвер, 23 червня 2016, 15:45

У I кварталі 2016 року реальний ВВП вперше за останні два роки відновив зростання у річному вимірі.

За уточненими даними Держстату, які залишилися незмінними порівняно з попередніми оцінками, реальний ВВП зріс на 0,1% порівняно з аналогічним кварталом минулого року. Порівняно з IV кварталом 2015 року реальний ВВП знизився на 0,7% (за вирахуванням сезонного фактору). Такі темпи зростання ВВП у річному вимірі виявилися дещо нижчими порівняно з оцінкою Національного банку (0,8%), оприлюдненою в Інфляційному звіті (квітень 2016 року), – повідомляє прес-служба НБУ.

Зростання ВВП у І кварталі 2016 року стримували переважно тимчасові чинники. На тлі транзитних обмежень Російської Федерації, які діяли у січні-лютому, у цей період спостерігалося погіршення ділових очікувань. Внаслідок несприятливих погодних умов, які панували в січні, пригальмувалися будівельні роботи, а також було обмежено транспортні перевезення. У першій половині кварталу все ще зберігалися спадні тенденції на світових сировинних ринках. Хоча вже в другій половині кварталу економічне середовище істотно поліпшилося, як і ділові очікування, однак попередні негативні процеси вплинули на результат усього кварталу.

Вплив тимчасових негативних чинників I кварталу 2016 року закладався у припущення прогнозу Національного банку. Відхилення від прогнозу пояснюється здебільшого розвитком подій у секторах послуг, за якими відсутня публікація даних з високою частотою. Зокрема, валова додана вартість у фінансовій та страховій діяльності суттєво впала (на 32%). Крім того, відновилося зниження у секторах освіти та охорони здоров'я. Водночас передбачувано зросла валова додана вартість за секторами, щомісячні дані випуску яких є основою для прогнозів НБУ. Зокрема, відновилося зростання в промисловості та торгівлі, продовжилося зростання у будівництві та транспорті, а також сповільнилося падіння у сільському господарстві.

Основними драйверами зростання ВВП у річному вимірі в розрізі категорій використання залишались інвестиції та чистий експорт. Зростання валового нагромадження основного капіталу прискорилось до 4,2% р/р. Зниження експорту сповільнилося, хоча і несуттєво (до 3,8% р/р порівняно з 5,8% р/р у IV кварталі 2015 року). Проте істотно сповільнилося падіння імпорту (до 7,2% р/р порівняно з 17,3% р/р у IV кварталі 2015 року). Цьому сприяло скасування додаткового імпортного збору з 1 січня 2016 року та реалізація відкладеного попиту, накопиченого перед відповідними митними послабленнями. Як наслідок, додатний внесок чистого експорту в зміну реального ВВП у I кварталі знизився (до 2,5 в. п.). Споживання державного сектору, яке суттєво збільшилося у ІV кварталі 2015 року, в перші три місяці поточного року було майже незмінним у річному вимірі (+0.1%). Також споживання домогосподарств у I кварталі все ще демонструвало падіння, хоча й нижчими темпами (2.2% р/р порівняно з 13.0% р/р у IV кварталі 2015 року).

За оцінками Національного банку, позитивна зміна зовнішніх умов з кінця I кварталу, зокрема розблокування транзиту та зростання цін на світових сировинних ринках, повернула економіку на траєкторію відновлення, що сформувалася в другому півріччі 2015 року. Це підтверджується як істотним поліпшенням ділових очікувань, так і фактичними даними щодо випуску в базових галузях економіки у квітні-травні 2016 року. Відповідно, прогноз НБУ щодо зростання реального ВВП на 1,1% у 2016 році залишається актуальним.

Надрукувати
мітки:
коментарів