Поділитись:

Держекоінспекція образилася на волинську прокуратуру і вимагає спростувань

Четвер, 09 січня 2020, 16:32

Пресслужба прокуратури Волинської області на офіційному сайті поширила інформацію щодо фактів неправомірних дій, які могли призвести до обміління Шацьких озер на Волині. Однак Державна екологічна інспекція на Волині запевнила, що у повідомленні є неправдиві відомості. 

Відтак 8 січня інспекція звернулася до прокуратури щодо спростування поширеної інформації, – інформують у пресслужбі управління. 

Зокрема, Державна екологічна інспекція наголосила, що не має повноважень здійснювати оцінку впливу господарської діяльності на довкілля, а прокуратура, власне, установу в цьому звинуватила. 

Крім того, наголосили, не відповідає дійсності та є недостовірною поширена інформація про те, що "Державна екологічна інспекція у Волинській області не подала позову до суду задля припинення протиправної діяльності підприємства". Оскільки підставою для звернення до суду з позовом про припинення діяльності суб’єктів господарювання є встановлені інспекцією за результатами перевірки факти незаконної діяльності суб’єктів господарювання, наявність шкоди, завданої навколишньому природному середовищу.

Державна екологічна інспекція як орган виконавчої влади, що реалізує державну політику із здійснення державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів відповідно до Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" здійснює заходи державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності у формі планових та позапланових перевірок. Враховуючи інформацію з засобів масової інформації та інформацію, озвучену на комісії обласної ради щодо можливого порушення вимог природоохоронного законодавства суб’єктами господарювання, які займаються вирощуванням ягід, зокрема, лохини, інспекцією було включено до Плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів на 2020 рік ряд суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність на території Шацького р-ну. При цьому враховано пропозиції, викладені в рекомендаціях щодо питання обміління Шацьких озер. 

Ст.6 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" визначає, що однією із підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) є звернення фізичної особи (фізичних осіб) про порушення, що спричинило шкоду її (їхнім) правам, законним інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому природному середовищу чи безпеці держави. Зазначені звернення щодо проведення позапланових перевірок підприємств, які займаються вирощуванням ягід, до інспекції в 2019 році не надходили.

До того ж, наголосили в інспекції, над вирішенням питання обміління Світязю працює спеціальна робоча група при ОДА. Державна екологічна інспекція в межах повноважень, що належать до її компетенції, готова до взаємодії щодо питання обміління Шацьких озер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів