Поділитись:

Зеленський записав звернення щодо авіакатастрофи в Ірані (відео)

Четвер, 09 січня 2020, 08:38

Президент України Володимир Зеленський записав відеозвернення щодо авіакатастрофи в Ірані. 

Його опублікували на сторінці Офісу Президента. 

У ньому Президент висловлює співчуття родинам загиблих, просить українців утриматися від подорожей у сторону Ірану і анонсує ретельні перевірки українських авіакомпаній. 

"Ранок 8 січня 2020 року став чорною сторінкою в історії і України, і всього світу. Мої щирі співчуття родичам і близьким одинадцяти загиблих громадян України: Володимира Гапоненка, Олексія Наумкіна, Сергія Хоменка, Катерини Статнік, Ігоря Матькова, Марії Микитюк, Дениса Лихна, Валерії Овчарук, Юлії Сологуб, Олени Малахової та Ольги Кобюк", –йдеться у зверненні.

Їхнім родинам держава надасть усю необхідну допомогу. До того ж 9 січня оголошено днем національної жалоби.

Президент також висловив співчуття родинам інших загиблих. Відомо, що це громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

"Безперечно, пріоритетом для України є встановлення причин авіакатастрофи. Ми обов’язково дізнаємося правду. Для цього буде проведено детальне й незалежне розслідування відповідно до норм міжнародного права", – наголосив Зеленський.

Як повідомив він, розслідування авіакатастрофи здійснить комісія, створена Організацією цивільної авіації Ісламської Республіки Іран.

Відомо, що до Ірану у складі пошуково-рятувальної групи о 3:30 вже прибули 45 наших фахівців, зокрема з Державної авіаційної служби, Національного бюро розслідувань авіаційних подій та інцидентів з цивільними повітряними суднами та представники МАУ. Незабаром вони вирушать до місця катастрофи.

Сьогодні Зеленський проведе телефонну розмову з президентом Ірану щодо посилення співпраці з українською стороною задля встановлення істини.

"Закликаю й міжнародну спільноту, зокрема Канаду, долучитися до розслідування обставин авіакатастрофи українського Боїнга-737", – заявив Президент.

Зеленський також акцентував увагу на тому, що в Україні буде проведено позапланові та повні перевірки стану безпеки польотів МАУ та інших вітчизняних авіакомпаній.

Українським громадянам рекомендовано утриматися від відвідання Ірану. До з’ясування всіх причин катастрофи українським авіакомпаніям заборонені польоти в повітряному просторі Ірану та Іраку, нагадав Президент.

Зеленський звернув увагу, що й до відправлення українського літака, й після нього в міжнародному аеропорту Тегерана сідали та злітали літаки міжнародних, зокрема і європейських авіакомпаній. Польоти припинили тільки Сполучені Штати Америки.

Також Президент просить утриматися від маніпуляцій в умовах інформаційної війни і дочекатися попереднього звіту роботи комісії з розслідування.

Крім того, "Схеми" інформують, що Зеленський прибув до України чартерним рейсом о 2:37 ночі вже 9 січня, а не 8, як раніше зазначала його речниця. Знімальна група "Схем" зафіксувала, як після приземлення до літака під‘їхав автомобіль "Mercedes-Benz Vito"‎, який попрямував на Банкову і за 15 хвилин заїхав на територію Офісу Президента.

Нагадаємо, 8 січня вранці розбився пасажирський літак авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" Boeing 737-800. На борту перебували 168 пасажирів і 9 членів екіпажу. Всі вони загинули.

Серед загиблих в результаті краху літака 11 громадян України, зокрема й бортпровідниця із Нововолинська

Посольство України в Ірані заявило, що, за попередньою інформацією, літак розбився внаслідок аварії двигуна через технічні причини. Посольство наголошує, що наразі версія теракту виключається.  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів