Поділитись:

Чому святкувати Різдво 7 січня неправильно?

Вівторок, 07 січня 2020, 07:40

Чому святкувати Різдво 7 січня неправильно?

7 січня більшість православних християн святкуюуть одне з найбільших свят — Різдво Христове. Ми уже розповідали про те, що Різдво — чи не найбільше язичницьке свято, яке ледь-ледь затемнене християнством, проте і з датою теж тут не все гаразд.

Ви скажете, що, окей, якщо ж не святкувати 7, то, мабуть, 25 грудня — цілком коректно, проте це теж не правильна точка зору. Давайте розберемось у цьому разом.

Почнемо з того, що таке Новий рік — це час, за який Земля робить повний оберт довкола Сонця, причому щоразу за 365 днів і майже шість годин. Про ці шість годин забувають і так «набігає» високосний рік.

Через це календар починає «викручуватися», адже насправді тривалість року на 11 хвилин та 14 секунд довша за астрономічний рік. Через це більшість свят, які були древніми людьми прив’язані до рухів Сонця та Місяця, почали відсовуватися від своїх істинних термінів.

Юліанський календар, який був запроваджений відомим полководцем та письменником Гаєм Юлієм Цезерем мав якось розібратися з цим зсувом і закрити очі на трішки зміщені свята.

Проте після цього, згідно з християнською легендою, народився Ісус Христос, а потім він помер на хресті, як робило чимало язичницьких богів до цього, а потім воскрес як типовий Бог, що помирає і воскресає.

І тут похибка, яка була закладена в календар Юлієм Цезарем перетворилася у справжню проблему, бо ж якось потрібно було визначити для початку дату воскресіння Ісуса Христа, а потім — і народження.

Великдень традиційно весняне свято, яке теж має язичницьке коріння у весняному рівноденні. Проте через проблеми знову з таки з вже згадуваним нами Юліанським календарем через оті 11 хвилин і 14 секунд кожні 128 років до року мала додаватися нова доба і дати свят знову зміщувалися, причому, у бік літа.

Треба було негайно щось зробити. А як можна змінити час, якщо не офіційним документом. Це сталося від часу Нікейського собору у 325 році нашої ери. Для тих, хто не хоче гуглити, зауважимо, що тоді було ухвалене рішення про єдину суть Бога-Отця і Бога-Сина та встановлені символи віри. Проте для нашої розповіді про календарі було ще одне важливе рішення — Собор установив час святкування Пасхи у першу неділю після першої повні після весняного рівнодення.

Проте через чимало століть ця дата змістилася знову. Тому Алоізій Ліліо за часів папи Григорія ХІІІ у 16 столітті (ви вже почали здогадуватися на чию честь назвуть новий календар) запропонував…просто видалити 10 зайвих днів з календаря, тобто, щоб весняне рівнодення припадало на 21 березня, тоді, коли Сонце входить в зодіакальне сузір’я Овна, для кращого відліку дати Великодня, інакше все б знову пішло шкереберть.

Оскільки влада Папи Римського була вища, ніж будь-яка влада князів чи королів, то 4 жовтня раптово було наступним днем після 15 жовтня. Щоб ще якось покращити ситуацію було запропоновано забрати ще три доби кожні 400 років.

Чому святкувати Різдво 7 січня неправильно?

Проте такий календар подобався не всім. Українці перейшли на цей календар лише у лютому 1918 року згідно з рішенням Центральної Ради: несподівано після 15 лютого настало 1 березня. Проте Різдво святкували й далі — 25 грудня. У Радянські часи святкування Різдва було фактично під забороною. Тому 7 січня, яке святкуємо сьогодні — це відносно нова дата в українському календарі, яка з’явилася лише після проголошення Незалежності. А Ісус Христос не може народжуватися двічі.

Пригадаємо, що в Біблії немає чіткої дати народження Ісуса Христа, його день народження «прив’язали» теж офіційним розпорядженням — на третьому світовому церковному соборі в Ефесі у 431 році. Чому до 25 грудня? Бо більшість язичницьких богів, які помирали та воскресали, мов Ісус Христос, народжувалися на зимове сонцестояння, а це — 21-22 грудня. Проте було просто закріпити у свідомості населення таку ж, але трішки іншу дату — 25 грудня, коли відбувається найдовша ніч і триває найкоротший день у році. Після зимового сонцестояння світловий день починає збільшуватися, так і відбувається перемога світла над темрявою.

Таким чином, святкувати Різдво 7 січня — якось неправильно, святкувати 25 грудня — коректніше, але є підозра, що Христос народився на зимове сонцестояння, як і більшість богів. Обирати, коли святкувати, — вирішувати лише вам.

Проте за цими календарними нюансами та християнсько-язичницькими оповідками, ми забуваємо про суть свята — народження надії на краще.

Гарного вам Різдва!

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів