Поділитись:

Футбол на мотоциклах: спорт, про який мало хто чув

Вівторок, 07 січня 2020, 02:54

У 1930-х роках в Європі почали грати в мотобол – футбол на мотоциклах. Історію цього дивного спорту розповідає WAS.

За основною легендою, новий спорт винайшли 1930 року французькі мотоциклісти, які вирішили пограти на мотоциклах у футбол. Хоча іноді першість французів намагаються заперечити англійці, але у Франції мотобол точно став популярнішим: вже 1932 року в країні почали започатковувати мотобольні клуби, а 1933-го відбувся перший офіційний чемпіонат, перемогу на якому здобула команда «СУМА» з міста Труа. Того ж року «СУМА» перемогла у першому в історії міжнародному матчі з мотоболу, перегравши з рахунком 3:1 англійців «Честер-мотоклуб».

У середині 30-х в мотобол грали навіть по інший бік океану – в США, де гру, щоправда, називали мотоциклетним поло. Ось як описується матч із мотоциклетного поло в журналі Popular science за 1935 рік:

«Суддя-хронометрист на бічній лінії опускає свій жовтий прапор; рефері видає пронизливий свист. Від однієї з команд відділяється самотній наїзник, він рветься вперед і, трохи нахилившись до одного боку м’яча, відправляє його в небо звучним ударом ногою. Одразу чується ревіння моторів інших машин, які вступають в дію. Гра в мотоциклетне поло – один із найбільш захоплюючих видів сучасного спорту – почалась».

У 1950-х команди з мотоболу існували вже по всій Європі. У післявоєнний час цей вид спорту почав проникати й до СРСР – у багатьох містах з’явилися мотобольні команди, а з 60-х років почали проводити союзні кубок та чемпіонат із мотоболу.

Найвідомішими українськими клубами цього часу були полтавський «Вимпел» (переможець Кубку СРСР 1973 року) і кам’янець-подільське «Поділля». Команди з колишнього Радянського Союзу були постійними учасниками міжнародних змагань, на яких стабільно займали призові місця. Так, у чемпіонатах Європи з 1986 по 1991 роки збірна СРСР посіла перше місце чотири рази із шести.

Хоча пік популярності мотоболу давно минув, у нього продовжують грати та проводити чемпіонати. Тому, якщо ви хочете побачити мотобольний матч вживу (або навіть зіграти), у вас все ще є шанс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 березня 2024
25 березня 2024
24 березня 2024
14:35
23 березня 2024
13:20
21 березня 2024