Поділитись:

За рік на Волині знищують до мільйона кубометрів лісу

Вівторок, 21 червня 2016, 11:00

Щорічно внаслідок запланованих санітарних рубок і позапланових, пов'язаних із, нібито, боротьбою з хворобами і шкідниками заходів, волинські ліси втрачають близько 700 кубометрів деревини.

Про це, а також про випадки порушень, так званого, режиму тиші волинськими лісівниками під час прес-конференції розповіли представники громадських об'єднань "Зелений тризуб", "Бойкот", та "Спілки власників зброї Волині", – інформує Громадське. Волинь.

Зокрема, вони нагадали про два випадки, коли заготівельників застали "на гарячому". Один з них трапився наприкінці травня у ківерцівських лісах, інший – у червні в Рожищенському районі. За цими фактами ведеться слідство. Адже вирубка проводилась в порушення норми Закону України "Про тваринний світ", який забороняє рубати з 1 квітня до 15 червня.

Окрім того, попри наявність у лісничих актів патологічного обстеження, видимих ознак ураження зрізаних дерев активісти не виявили. Із цього приводу активісти підготували звернення до Міністра екології та природніх ресурсів, голови СБУ, Мінстра внутрішніх справ, керівників виконавчої і представницької гілок влади в області.

"Зібралась зграя, яка тупо ріже наші українські ліси. Не треба багато говорити, досить глянути на Гугл-мапс. Там цілими клаптями ліс повисмикуваний. Це очевидна корупційна складова. Як взагалі можна планувати санітарні рубки? Як можна планувати скільки дерев захворіє наступного року?", – каже народний депутат України Юрій Савчук.

На прес-конференцію, окрім журналістів і громадського активу, прийшли і представники Волинсьького обласного управління лісового і мисливського господарства. Начальник сектору Руслан Войцеховський не зміг заперечити наявність випадків порушення законів у лісовій сфері. Однак запевняє, що не все так повально і злочинці будуть покарані.

"У нас є телефон гаряої лінії. Він діє цілодобово. Фіксуйте, дзвоніть. Дякуємо громадським активітсам, які допомогли це виявити. Зараз відносно осіб, які це допустили, проводиться службове розслідування, справа знаходиться в правоохоронних органах. Протягом 2015-2016 років екологічною інспекцією було проведено ряд перевірок лісогосподарських підприємств. Протягом 2015 року виявлено порушень на 43 тисячі гривень, протягом 2016 – на 102 тисячі. І говорити про те, що 80 % вирубок проводяться незаконно, це не відповідає дійсності.

Наша лісова охорона протягом цього року впіймала 500 чоловік на вирубці. Це півтора мільйонів збитків. Є причетні до вирубок і наші працівники. Ніхто нічого не приховує. Я сам особисто дві справи заніс в Прокуратуру", – переконує Войцеховський.

Надрукувати
мітки:
коментарів