Поділитись:

Нафтогаз і Газпром підписали контракт на транзит за принципом "качай або плати"

Вівторок, 31 грудня 2019, 04:31

НАК "Нафтогаз" та "Газпром" підписали новий контракт на транзит газу на п’ять років за європейським принципом «качай або плати».

Про це на своїй сторінці у Facebook написав виконавчий директор «Нафтогазу» Юрій Вітренко.

"Підписали контракт на транзит. Я підписав у Відні о 14:30, а голова Газпрому Олексій Міллер ввечері підписав у Санкт-Петербурзі. Ми з ним проводили переговори до глибокої ночі, сподіваючись, що підпишемо контракти в одному місці, але мені для підписання потрібні були погодження Правління та Наглядової Ради Нафтогазу, а також Кабміну, тому довелося перенести підписання і робити це вже по черзі і дистанційно.", – написав Юрій Вітренко.
 

Він зазначив, що перший раз в історії України "Газпром" уклав контракт на транзит за європейським принципом "качай або плати".

"Той факт, що ми підписали контракт на транзит за принципом "качай або плати" на п'ять років – є непересічною подією в таких умовах. До цього часу тільки закупівля газу у Газпрому покривалася за схожим, але невигідним для України і вигідним для Росії принципом "бери або плати"", – додав виконавчий директор "Нафтогазу".

Крім контракту на транзит газу, Україна і Росія також підписали угоду про врегулювання. За цією угодою "Газпром" повністю припиняє оскарження рішень Стокгольмського арбітражу.

"Це означає, що ми можемо остаточно підбити підсумки арбітражних проваджень, які тривали майже шість років", – підсумував Вітренко.

Нагадаємо, що з з 1 січня 2020 року закінчуєтьься 10-річний транзитний контракт між НАК "Нафтогаз України" і російським "Газпромом". 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів