Поділитись:

На Волині розробили програму порятунку Шацьких озер

Неділя, 29 грудня 2019, 11:20

Аби врятувати від обміління Шацькі озера, на Волині напрацювали Концепцію програми збереження Шацького поозер’я.

Про це повідомляє Відділ інформаційної політики облдержадміністрації.

Нещодавно робоча група при ОДА встановила причини обміління Шацьких озер, а також презентувала Концепцію програми збереження Шацького поозер’я, яка може бути взята за основу при розробленні державної цільової екологічної програми «Регулювання гідро-екологічного балансу для збереження озер Шацької групи, річкових та водно-болотних комплексів Полісся».

Нагадаємо: за результатами досліджень вагомим чинником обміління є зміна клімату. Окрім того, посилює негативний вплив змін клімату на обміління групи Шацьких озер також неефективне функціонування наявного фонду меліоративних систем. Також не виключений вплив не тільки на обміління групи Шацьких озер, а й зневоднення всієї території як Шацького поозер’я, так і всього Західного Полісся, розробки білоруською стороною родовища «Хотиславське».

На основі отриманої інформації розроблено та обґрунтовано комплекс заходів щодо сталого водозабезпечення території Шацького поозер’я, що, своєю чергою, потребуватиме розроблення, ухвалення й виконання державної Програми збереження Шацького поозер’я на період до 2030 року з конкретним фінансуванням.

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко направив відповідний звіт (наукове обґрунтування) й Концепцію програми збереження Шацького поозер’я в Кабінет Міністрів України та Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, також лист із проханням сприяти у виділенні коштів державного бюджету для розроблення державної цільової екологічної програми «Регулювання гідро-екологічного балансу для збереження озер Шацької групи, річкових та водно-болотних комплексів Полісся».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів