Виборчий кодекс, бурштин: Зеленський підписав низку законів

Неділя, 29 грудня 2019, 06:42

28 грудня Президент Володимир Зеленський підписав Виборчий кодекс України та низку законів.

Про це повідомляє пресслужба глави держави. 

Ухвалення Кодексу забезпечить цілісне уніфіковане законодавче регулювання підготовки та проведення виборів в Україні, що сприятиме більш повній реалізації виборчих прав громадян, стабільності виборчого законодавства, дотриманню основних засад демократичних виборів, подальшому утвердженню демократії в Україні.

Глава держави підписав закони:

  • Закон, що регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині.
  • Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою приведення у відповідність до Закону України "Про внесення змін до статті 80 Конституції України щодо недоторканності народних депутатів України".
  • Закон щодо продовження заходів, пов'язаних із відновленням діяльності Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз".
  • Закон про внесення змін до Митного кодексу України.
  • Закон щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді.
  • Закон щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг.
  • Закон щодо забезпечення прав військовослужбовців Військово-морських сил та Повітряних сил Збройних сил України на отримання статусу учасника бойових дій.
  • Закон про внесення змін до Податкового кодексу України у зв'язку із вдосконаленням процедури проведення фінансової реструктуризації та щодо вдосконалення оподаткування операцій фінансового лізингу.
  • Закон щодо покращення адміністрування акцизного податку.
  • Закон про приєднання України до Європейського фонду підтримки спільного виробництва та розповсюдження художніх кінематографічних та аудіовізуальних творів (EURIMAGES).
  • Закон про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення.

Також Володимир Зеленський підписав Закон про врегулювання питання видобутку бурштину № 402-IX, який Верховна Рада підтримала 19 грудня 2019 року. 

Закон регульовує відносини щодо користуванням надрами з метою видобування бурштин.

Документ передбачає сувору відповідальність за порушення вимог рекультивації землі і обов'язокову компенсацію понесених втрат; вводиться єдиний дозвіл на розвідку з правом видобутку на 5 років на ділянки до 10 га з визначенням початкової вартості продажу на аукціоні; забирається ряд дублюючих і архаїчних погоджень (зокрема, гірничий відвід і дозвіл на зняття родючого шару).

Ще законом встановлюється кримінальна відповідальність за незаконний видобуток, збут, придбання, зберігання, передачу, пересилання, перевезення, переробку корисних копалин, законність походження яких не підтверджується відповідними документами, і за ухилення від рекультивації земель.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: