Поділитись:

Волинянам встановлять газові лічильники: адреси

Понеділок, 20 червня 2016, 15:32
Волинянам встановлять газові лічильники: адреси

За ініціативи Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг, ПАТ "Волиньгаз" має встановити 879 будинкових лічильників газу.

На встановлення передбачено 22 млн грн, на які компанія зможе встановити 879 будинкових лічильників та 2,7 тисяч індивідуальних приладів обліку у тих оселях, де споживачі користуються газом для приготування їжі та підігріву води, – повідомляє прес-служба ПАТ "Волиньгаз".

Нагадаємо, що Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає, що до 2018 року усі домоволодіння споживачів блакитного палива повинні бути облаштовані лічильниками. На сьогодні на Волині є близько 50 тис осель, які не забезпечені лічильниками. Більшість із таких споживачів використовують газ лише для приготування їжі (тобто користуються лише газовою плитою), саме у таких будинках волинян насамперед встановлюватимуть загальні для усіх мешканців прилади обліку.

"За підрахунками, для забезпечення усіх волинян індивідуальними лічильниками знадобилося б близько 100 млн гривень, які потрібно включити в тариф. Натомість, НКРЕКП, задля економії значних коштів, ініційовано включити до Інвестиційної програми підприємства встановлення саме будинкових лічильників газу замість індивідуальних, на що необхідно учетверо менше коштів. Відтак, аби пришвидшити роботи із встановлення лічильників для усіх споживачів області, ПАТ "Волиньгаз" спрямує 17,5 млн на встановлення загальнобудинкових лічильників газу", - розповів перший заступник голови правління, головний інженер ПАТ "Волиньгаз" Сергій Галянт.

Монтаж будинкових лічильників газу відбувається в чіткій відповідності з погодженими та затвердженими графіками. Оголошення про проведення таких робіт заздалегідь будуть розміщенні на під'їздах житлових будинків.

Бувають випадки, коли не всі мешканці будинку погоджуються на встановлення будинкового лічильника. Між тим, відповідно до кодексу газорозподільних систем, балансоутримувач не може відмовити оператору ГРМ в організації та встановленні загальнобудинкового вузла обліку газу, якщо ці заходи здійснюються за рахунок оператора ГРМ. У випадку відмови таких споживачів від безкоштовного встановлення лічильника, нарахування за спожитий газ будуть здійснюватися відповідно до граничних обсягів споживання, які встановлені кодексом.

Однак споживачі мають право за власний кошт встановити індивідуальні лічильники у своїх квартирах. У випадку, якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять лічильник газу за свій рахунок, постачання природного їм буде припинено, як того вимагає закон.

Ознайомитися з переліком адрес, за якими ПАТ "Волиньгаз" планує встановити будинкові лічильники газу.

Надрукувати
мітки:
коментарів