Поділитись:

Круки вміють розв'язувати головоломки і будувати стратегії – вчені

Субота, 21 грудня 2019, 01:42

Британські науковці назвали круків найрозумнішими тваринами після приматів. Круки роблять інструменти з підручних засобів, вирішують складні логічні завдання та здатні планувати свої дії, на зразок шахістів, на кілька кроків наперед. Круки дуже допитливі, у них є настрої, спогади, стратегії та очікування. Більше того, ці здібності не обовʼязково потрібні їм для виживання в дикій природі. Вони, як і люди, часом використовують свої розумові здібності просто для розваги. ТһеБабель переказує матеріал ВВС про унікальний інтелект круків.

У 2002 році вчені Оксфордського університету спостерігали, як ворона на імʼя Бетті виготовила інструмент зі шматка дроту: вона зігнула дріт з одного кінця, зробивши гачок. За його допомогою вона витягла з пластикової трубки невеликий шматочок мʼяса. Тоді Бетті здивувала всіх, її назвали унікальним і «дивовижно розумним» птахом.

Багато років потому дослідники зʼясували, що інтелект і кмітливість Бетті – звичайне явище для представників сімейства. Наприклад, круки Нової Каледонії  (територія Франції з особливим статусом, яка складається з групи островів у південно-західній частині Тихого океану недалеко від Австралії) в дикій природі роблять інструменти з підручних матеріалів, щоб добувати їжу.

Ці птахи виготовляють гачки з мʼяких стеблин рослин і за їхньою допомогою дістають личинки комах зі стовбурів дерев. Нові дослідження показали, що круки Нової Каледонії використовують для цього особливий тип стеблин. Птахи відшукували саме ці стеблини, навіть коли вчені їх маскували.

Протягом останніх років мозок цих птахів вивчають більш ретельно. У дослідників немає сумнівів у тому, що деякі круки мають визначні когнітивні здібності. У приматів, включаючи людей, мозок містить особливу структуру – неокортекс, яка відповідає за вищі нервові функції – сенсорне сприйняття, виконання команд руху, усвідомлене мислення та, у людей, мову. У сімейства крукових мозок влаштований інакше: у них розвинені щільно упаковані кластери нейронів, які наділяють їх схожими розумовими здібностями. Виявляється, вирішувати базові завдання можуть тварини з різною структурою мозку. Круки, наприклад, можуть розрізняти людей і навіть запамʼятовувати їхні обличчя.

Можна припустити, що одні тварини є розумнішими за інших, а люди перебувають на вершині еволюційного древа. Але тут важливо враховувати, наскільки той чи інший вид використовує інтелект, щоб пристосуватися до природних умов, у яких живе. Наприклад, короткочасна памʼять у шимпанзе розвинена набагато краще, ніж у людей. Це допомагає їм запамʼятовувати, де в лісі є їжа. А користуватися додатковими інструментами крім круків можуть примати, папуги, алігатори й навіть краби.

Круки цікаві тим, що можуть вирішувати завдання, які не потрібні для виживання в дикій природі. У ролику ВВС 2014 року із серіалу «Всередині розуму тварин» новокаледонський крук вирішує складну головоломку з восьми етапів. При цьому він зміг вибудувати послідовність кроків, необхідних для вирішення завдання.

На початку 2019 року вчені зʼясували, що круки Нової Каледонії, на зразок шахістів, можуть планувати свої дії на кілька кроків наперед, почергово використовуючи різні підручні інструменти для вирішення багатоетапного завдання. Складність була в тому, що кожен етап завдання був відділений від інших деревʼяною перегородкою. Крук мав запамʼятати, де перебуває кожен з інструментів, а потім скласти план дій.

Улітку цього року науковці провели новий експеримент, щоб зʼясувати, чи впливає використання додаткових інструментів на настрій і мотивацію круків. Для початку вони мали розпізнати, що в коробці з одного боку столу більше їжі, ніж у коробці з протилежного боку. Деякі з них стали користуватися гачками з гілок, щоб дістати їжу. Потім їм поставили нову коробку посередині столу, і круки не знали, скільки в ній їжі. Ті з них, хто вже користувався гачком, підійшли до нової коробки набагато швидше за інших. Це означає, що використання інструменту зробило їх більш оптимістичними та мотивованими.

В умовах дикої природи крукам ніколи не доведеться вирішувати такі складні завдання. Проте ці птахи, особливо молоді особини, дуже допитливі, у них є настрої, спогади, стратегії та очікування. Але головне, чим ворони схожі на людей – вони використовують інтелект просто заради задоволення, схоже на те, як люди розгадують кросворди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів