Поділитись:

Нардепи підтримали зміни Зеленського до Виборчого кодексу

Четвер, 19 грудня 2019, 15:52

Верховна Рада ухвалила Виборчий кодекс у цілому з урахуванням пропозицій президента Володимира Зеленського. 

Їх 19 грудня підтримали 330 народних депутатів. 

Законопроєкт підтримали представники всіх фракцій та груп. Із волинських нардепів Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Степан Івахів,  Валерій Стернійчук та  Олександр Колтунович проголосували "за". 

Вячеслав Рубльов та Ігор Палиця не голосували. 

Нагадаємо: Виборчий кодекс схвалив ще старий склад Верховної Ради 11 липня.  Проте Президент України Володимир Зеленський повернув на повторний розгляд Верховній Раді Виборчий кодекс зі своїми пропозиціями. 

У документі було зазначено, що положення кодексу "не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, спрямовані на його удосконалення, не узгоджуються із законодавчими актами, які є базовими у відповідній сфері, не забезпечують належної регламентації й організації виборчого процесу, ефективного контролю за здійсненням виборчих процедур". 

"Аналіз положень кодексу ... дає підстави для висновку про фактичне збереження складової, характерною для пропорційної виборчої системи із закритими списками", – йдеться у поданні.

Також вказується, що принцип ґендерної рівності, закріплений у кодексі, "на практиці може бути знівельований", на відсутність у кодексі достатнього механізму забезпечення реалізації виборчих прав окремими категоріями осіб, на дискримінаційне і непропорційне обмеження прав кандидатів у нардепи порівняно з кандидатами на пост президента, а положення про необхідність проживання в Україні кандидата та безперервного перебування поза її межами  (не більше 183 днів) "необґрунтовано обтяжують дотримання вимог цензу осілості".  

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів