Поділитись:

Єдиний у Луцьку: Супрун ставить за приклад сімейного лікаря-ФОПа Віталія Дмитрука

Середа, 18 грудня 2019, 17:30

Сімейний лікар, терапевт або педіатр може зареєструватися як ФОП, відкрити власний кабінет, самостійно організовувати роботу та отримувати напряму кошти від НСЗУ Національна служба здоров'я України за кожного пацієнта, котрий вирішив підписати з ним декларацію.

На цьому наголошує у фейсбук екс-очільниця Мінздоров’я Уляна Супрун і згадує про Віталія Дмитрука – одного із таких лікарів. Він – третій на Волині та єдиний у Луцьку лікар-приватний підприємець, який наважився працювати за новою системою. Про те, як Віталій відкрив власний Центр сімейного здоров’я та практичні поради і корисні ресурси для інших лікарів, як це зробити, написали журналісти Сили правди.

Від самого початку трансформації системи охорони здоров’я Віталій став ретельно стежити за її перебігом і тоді ж дізнався про можливість відкриття приватної практики для лікарів. На той час він працював лікарем у державній амбулаторії. Після кількох успішних кейсів інших медиків, які відкрили свої практики, Віталій також вирішив це зробити.

Його Центр працює з липня цього року, і тут лікуються вже більше тисячі постійних пацієнтів, які уклали декларації. Більшість з них – пацієнти, яких він приймав ще під час роботи в державній амбулаторії та які йому довіряли. В основному – це діти і молоді жінки та їхні чоловіки. Пацієнти пенсійного віку більш звикли до державних установ, тому у Віталія таких лікується поки мало.

Як відбувається процес відкриття власної сімейної практики:

Розпочинати Віталій радить з пошуку приміщення. Це доволі складний процес, адже до приміщення є певні вимоги: стосовно кількості кабінетів та їхньої площі.

Наступний етап – це придбання обладнання. Вимоги до нього вказані у відповідному наказі МОЗУ: http://bit.ly/2S0EVIl. Тут проблемним питанням є проведення аналізів. Зазвичай сімейні практики працюють на договірних умовах з державними лабораторіями. Мати свою лабораторію, якщо практика невелика – складно та невигідно.

Коли є обладнання і приміщення, то потрібно зайнятися ліцензією та зареєструватися фізичною особою-підприємцем. Наступним кроком є реєстрація в електронній системі і укладення договору з НСЗУ. Лише після цього лікар може отримати виплати, відповідно до кількості укладених декларацій з пацієнтами та почати нормально працювати. За досвідом Віталія, для найбільш економного старту потрібно від 50 тисяч гривень.

Детальніше про те, як лікарю почати приватну практику і напряму працювати зі службою здоров’я, читайте за посиланням. 

До слова, «Конкурент» у березні 2019 року з'ясовував, як діють на Волині приватні медзаклади в умовах реформи, з якими труднощами вони стикалися і як їх вдається вирішувати.

Трансформація системи охорони здоров’я дала можливість кожному лікарю первинної медичної допомоги відкрити приватну практику. Для багатьох сімейних лікарів такий формат – можливість мати більшу незалежність, кращі умови роботи та гідну заробітну плату. Для пацієнтів – ще одна альтернатива, де можна отримувати якісні медичні послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів