Поділитись:

Митрополит Михаїл назвав найуспішнішого українського президента

Понеділок, 16 грудня 2019, 14:34
Митрополит Михаїл назвав найуспішнішого українського президента

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл вважає найуспішнішим президентом України Петра Порошенка, адже йому вдалося українізувати церкву. 

Про це владика розповів в інтерв’ю ІА "Волинські Новини". 

"Скажімо так, Леонід Кравчук задав саму ідею як політик. У його передвиборчих тезах звучало "Незалежній Україні – незалежну церкву". Кучма визнав, що українська церква як така існує. Після побоїща на похороні патріарха Володимира була спроба задушити українську церкву. Після того він її визнав. Був момент, розказував патріарх Філарет, коли після смерті Гонгадзе серйозно захиталося крісло під Кучмою і він хотів заручитися підтримкою церкви. Прийшов із делегацією міністрів до патріарха Філарета й сказав: "На коліна всі перед батьком. Благословіть усіх нас". І сам Кучма з ними став на коліна перед Філаретом. Це був факт визнання існування церкви. Кравчук декларував, а Кучма визнав існування церкви", – зазначив Михаїл. 

Із його слів, Віктор Ющенко почав на державному рівні вести переговори з українським патріархом. Тому що раніше це були переговори церковного характеру. Потрібна була підтримка і гарантія від держави, що вона приймає та сприймає на своїх теренах таку юридичну структуру, як незалежна помісна церква. Ющенко зробив великий вклад у це. 

"Янукович нічого не зробив, він не заперечував існування КП, не підтримував його. Я можу сказати, що на Волині мене більше підтримувала "Партія регіонів", ніж "Наша Україна" часів Ющенка. Ті гарно обнімалися, казали: "Боже мій, рідна церква!" А "Партія регіонів" на Волині мені перерахувала 10 тисяч гривень. Хоча жодна з політичних партій не перераховувала. Я думаю, це була насамперед заслуга Бориса Клімчука, але гроші перерахувала партія, яку очолював Башкаленко. Ситуація по єпархіях в Україні була різною, але я назвав би її "тихий нуль", – пояснив митрополит. 

Як зазначив він, при Порошенку побачили, що церква – це велика структура і вона багато що може.

"У травні 2014 року ми з ним розмовляли в цьому кабінеті (робочий кабінет Митрополита в канцелярії Волинської єпархії ПЦУ, – ред.). Я його благословляв на президентство. Це також правда. Я поставив йому запитання: навіщо вам президентство, у вас гроші є? Що ви хочете ще додати? Ви хочете вляпатися в історію чи увійти? Він запитав, що означає вляпатися. Я відповів: в історичних хроніках буде написано, що протягом 2014-2019 років Порошенко був президентом. Або "зробив ось те, ввійшов в історію". І, власне, у Томосі прописано його ім’я. А це вже історія", – пояснив Михаїл. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
26 лютого 2024
24 грудня 2023
15:05
28 вересня 2023
23 серпня 2023
05 серпня 2023
10:56
18 липня 2023
14 липня 2023
11 червня 2023
10:23