Поділитись:

Тарас Шкітер розповів, як держава забирає гроші у лучан (відео)

Понеділок, 16 грудня 2019, 12:10
Тарас Шкітер розповів, як держава забирає гроші у лучан (відео)

Перед розглядом та ухваленням міського бюджету на 2020 рік команда Громадянського Руху "СВІДОМІ" спробувала розібратися, за які гроші буде жити Луцьк у 2020-му, які надходження та витрати чекають лучан. 

У результаті досліджень стало зрозуміло, що держава витягує з громад усе, що тільки може. У чому саме проблема, пояснив співзасновник "СВІДОМИХ" Тарас Шкітер.

Команда аналізувала бюджет Луцька в контексті 2019 року, додав він.

"Є така річ, як реверсна дотація, тобто, держава забирає у спроможних громад гроші у державний бюджет. Луцьк є спроможною громадою, і наразі держава забрала з міського бюджету 50 мільйонів 500 тисяч гривень. Проте держава змушена надсилати нам освітню та медичну субвенцію – це гроші на зарплати лікарів та вчителів.

Станом на дев'ять місяців, коли держава вилучила наших 50 з половиною мільйонів гривень, вона недоплатила нам на зарплати вчителів і лікарів 65 мільйонів гривень.

Яка цікава логіка: держава має нам доплатити 65 мільйонів гривень, але говорить, що надзвичайно багато йде грошей і називає багато причин, але ті гроші не виділяє. І ці витрати закриваються із міського бюджету. 116 з половиною мільйонів гривень, які можна було витратити на розвиток Луцька, витрачаються на зовсім інші речі, не менш важливі, але все ж несправедливо", – пояснив Тарас Шкітер. 

Як зазначив він, така ситуація в кожній спроможній громаді. Відтак він запевнив, що це потрібно змінювати.

"Якщо в нас новий уряд, нова країна, можливо, треба по-новому підходити до подібних речей", – наголосив Тарас Шкітер. 

У понеділок, 16 грудня, о 16:00 в Палаці культури міста Луцька відбудуться громадські слухання щодо проєкту бюджету Луцької міської територіальної громади на 2020 рік. Отож, лучан запрошують долучатися. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
22 квітня 2024
21 квітня 2024
09:14
20 квітня 2024