Поділитись:

ВР прийняла закон про заборону колекторам залякувати боржників: як голосували волинські нардепи

Субота, 14 грудня 2019, 13:40
ВР прийняла закон про заборону колекторам залякувати боржників: як голосували волинські нардепи

Верховна Рада прийняла за основу депутатський законопроект №2133 про захист прав боржників при здійсненні колекторської діяльності, який пропонує заборонити колекторам залякувати боржників, дезінформувати їх, погрожувати і надавати їм неправдиві дані щодо їхньої заборгованості.

Законопроект у першому читанні підтримали 309 народних депутатів, – пише «Європейська правда».

Народні депутати від Волині проголосували наступним чином: Ірина Констанкевич, Ігор Гузь, Олександр Колтунович «За», Степан Івахів, Ігор Палиця не голосували, Вячеслав Рубльов, Валерій Стернійчук відсутні.

Законопроект також пропонує встановити заборону на використання вульгарної або нецензурної лексики, фраз, які зачіпають особисту честь та гідність боржника, його ділову репутацію, а також використовувати силу.

Окрім цього, пропонується встановити заборону колектору приховувати номер телефону і будь-яким способом повідомляти про заборгованість третім особам.

Як повідомляється у пояснювальній записці, за порушення порядку здійснення колекторської діяльності у законопроекті передбачено адміністративний штраф: від 5 тис. до 10 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 тис. грн до 170 тис. грн);

За порушення під час врегулювання простроченої заборгованості з житлово-комунальних послуг, від 20 тис. до 50 тис. неоподаткованих мінімумів (340 тис. грн - 850 тис. грн) якщо порушення пов'язані з отриманням доходу в особливо великих розмірах, тобто якщо сума доходу щонайменше в 1 тис. разів перевищила неоподаткований мінімум.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів