Поділитись:

Лікували ринофарингіт: на Волині у кішки виявили сказ

П'ятниця, 13 грудня 2019, 16:50

На Волині у смт. Маневичі зареєстрували випадок сказу в кішки.

Лікарі-епідеміологи оперативно провели профілактичні заходи, – повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України

Під час епідрозслідування встановили, що 11 листопада у мешканки Маневич занедужала кішка. У районній ветлікарні у тварини діагностували ринофарингіт та призначили відповідне лікування. На 4 добу стан погіршився: кицька постійно нявчала, відмовлялася від їжі та води. Жінка випустила тварину надвір. Коли тварину кликали, вона не реагувала. На 12 добу кішку знайшли мертвою у підвалі будинку.

Лабораторно у неї підтвердили сказ. Ускладнює епідситуацію факт, що домашні тварини з цього будинку (у т.ч. і кицька), не щеплені проти сказу.

Медики встановили, що контактували з твариною троє осіб – усіх скерували до лікувальної установи, де їм призначили курс профілактичного антирабічного лікування.

Довідково:

Сказ характеризується гострим перебігом, ознаками енцефаліту, а при відсутності вчасного лікування – абсолютною летальністю. Щорічно у світі гине від сказу понад 55 тисяч людей. Вірус сказу у слині хворої тварини зберігається 1 добу, в замороженому стані – до 75 днів. Вірус сказу чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70 % спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус упродовж 1 хвилини.

Людина заражається під час укусу (чи ослюненні шкіри). Потрапивши до рани, деякий час вірус знаходиться у місці проникнення (6–12 днів), потім накопичується і розмножується у нейронах спинного і головного мозку, викликаючи фатальний енцефаліт.

Термін інкубаційного періоду та ймовірність летального кінця залежить від місця укусу. Так, при укусі в обличчя ймовірність захворіти становить до 90 %, укусах в кисті рук – до 65 %, в нижні кінцівки – до 25 %. Інкубаційний період у середньому становить від 2 тижнів до 3 місяців (іноді  – до 1 року і більше).

Протягом останніх років у Волинській області щорічно виявляють до 50 випадків сказу серед тварин, понад 65 % становлять домашні тварини (коти та собаки).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

 

Надрукувати
мітки:
коментарів