Поділитись:

"Волиньгаз" встановить 879 будинкових лічильників газу

П'ятниця, 17 червня 2016, 08:53

За ініціативи Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах електроенергетики та комунальних послуг, ПАТ "Волиньгаз" повинен встановити 879 будинкових лічильників газу.

Це дозволить у найкоротші терміни налагодити приладовий облік для всіх волинян, як того вимагає Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", – повідомляє прес-служба компанії.

Відзначається, що заходи зі встановлення будинкових лічильників газу затверджені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг в інвестиційною програмою ПАТ "Волиньгаз". На їх виконання передбачено 22 млн гривень, на які компанія зможе встановити 879 будинкових лічильників і 2,7 тисяч індивідуальних приладів обліку у тих будинках, де споживачі користуються газом для приготування їжі та підігріву води.

Нагадаємо, що Закон України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу" передбачає, що до 2018 року всі домоволодіння споживачів блакитного палива повинні бути обладнані лічильниками. На сьогодні на Волині є близько 50 тисяч будинків, які не забезпечені лічильниками. Більшість з таких споживачів використовують газ лише для приготування їжі (тобто, користуються тільки газовою плитою), саме в таких будинках волинян в першу чергу будуть встановлюватися загальні для всіх жителів прилади обліку.

"За підрахунками, для забезпечення всіх волинян індивідуальними лічильниками, знадобилося б близько 100 млн гривень, які потрібно включити в тариф. Натомість, НКРЭКУ, з метою економії значних коштів, ініційовано включити в Інвестиційну програму підприємства встановлення саме будинкових лічильників газу замість індивідуальних, на що необхідно в чотири рази менше коштів. Отже, щоб прискорити роботи по установці лічильників для всіх споживачів області, ПАТ "Волиньгаз" направить 17,5 млн на встановлення загальнобудинкових лічильників газу", – розповідає перший заступник голови правління, головний інженер ПАТ "Волиньгаз" Сергій Галянт.

Так, монтаж будинкових лічильників газу відбувається у чіткій відповідності з погодженими і затвердженими графіками. Тому для споживачів немає необхідності додатково звертатися до "Волиньгазу" і досить стежити за інформацією на офіційному сайті vl.104.ua.

Крім цього, оголошення про проведення подібних робіт заздалегідь будуть розміщені на під'їздах житлових будинків і будуть інформуватися органи місцевого самоврядування.

Прес-служба також зазначає, що бувають випадки, коли не всі мешканці будинку згодні на встановлення будинкового лічильника. Між тим, згідно з Кодексом газорозподільних систем, балансоутримувач не може відмовити Оператора ГРС в організації та встановлення загальнобудинкового вузла обліку газу, якщо ці заходи здійснюються за рахунок Оператора ГРС. У разі відмови таких споживачів від встановлення безкоштовного лічильника, нарахування за спожитий газ будуть здійснюватися відповідно до граничних обсягів споживання, що встановлені кодексом.

Однак, споживачі мають право за свій рахунок встановити індивідуальні лічильники в своїх квартирах. У разі ж, якщо до 1 січня 2018 року споживачі не погодяться на встановлення безкоштовного лічильника, або не встановлять лічильник газу за свій рахунок, постачання природного їм буде припинено, як того вимагає Закон "Про забезпечення комерційного обліку природного газу".

Надрукувати
мітки:
коментарів