Поділитись:

З вересня діятимуть нові правила щодо карти поляка

Четвер, 16 червня 2016, 10:55

2 вересня 2016 року набувають чинності нові правила щодо карти поляка: ПМЖ в Польщі видається безкоштовно, громадянство через рік, щомісячна допомога на кожного члена сім'ї.

Сейм Польщі прийняв поправки до закону про карту поляка, а також змінив ряд інших взаємопов'язаних законів: про польське громадянство, про іноземців в Польщі, - повідомляє euroby.info.

1 червня новий документ був опублікований в державному віснику, і з 2 вересня 2016 поправки до законів набирають чинності (через 3 місяці після офіційного опублікування).

Що пропонує новий закон про карту поляка і польське громадянство:

1. Отримати карту поляка можна на території Польщі у воєводствах. До 2017 року буде визначено перелік, в якому воєводстві, громадяни яких країн мають право отримувати карту поляка.

2. Польська багаторазова віза на підставі карти поляка видається безкоштовно. Така норма вже діє в польських консульствах на території Білорусі.

3. Постійне місце проживання в Польщі на підставі карти поляка видається безкоштовно – раніше було 640 злотих за розгляд заяви та 50 злотих за видачу карти .

4. Особа, яка має карту поляка, після звернення за постійним дозволом на проживання в Польщі може розраховувати на грошову допомогу.

5. Іноземець, який отримав дозвіл на проживання на підставі польського походження, має право отримати громадянство в Польщі після 1 року безперервного проживання (раніше було 2 роки).

6. Процедура надання польського громадянства для таких осіб безкоштовна.

Розмір грошової допомоги для власників карти поляка.

Власник карти поляка протягом перших 3 місяців отримує від польської держави 925 злотих, з 4 до 9 місяців – 555 злотих. Якщо у подружжя є діти, то за кожну дитину в перші 3 місяці належить 462,5 злотих, з 4 до 9 місяців – 277,5 злотих.

Кілька важливих моментів щодо грошової допомоги:

  1. Просити фінансової підтримки може тільки власник карти поляка, який перед цим звернувся за постійним дозволом на проживання в Польщі.
  2. Грошова допомога не обкладається податком на доходи і не залежить від розмірів заробітку її одержувача.
  3. Виплати фіксовані і не можуть перевищувати 9 місяців.
  4. Грошову допомогу припиняють виплачувати після позбавлення постійного виду на проживання (наприклад, після надання громадянства).
  5. Виплати проводяться до тих пір, поки в польському річному бюджеті є гроші, закладені на дану графу витрат.
  6. Звертатися за фінансовою допомогою можна тільки з 1 січня 2017 року, так як в уже прийнятому на 2016 рік польському бюджеті не передбачено такої графи витрат.

Коли можна звертатися за дозволом на проживання?

Для володарів карти поляка або тих, які мають польське походження, не має значення, як довго вони жили в Польщі і чи жили взагалі. Після приїзду в Річ Посполиту можна одразу звертатися за ПМЖ, але варто врахувати, що наявність зайнятості в Польщі більш позитивно впливає на остаточне рішення з питання.

Що значить безперервне проживання в Польщі?

Поняття безперервне проживання розтлумачується в польському законі про іноземців: безперервним вважається таке проживання, коли іноземець не відлучався з території Польщі на термін більше ніж 6 місяців, а сумарний період, який він був відсутній в Польщі, не перевищує 10 місяців.

Надрукувати
мітки:
коментарів