Поділитись:

Знайшли надмасивну чорну діру, яка у 40 млрд разів важча за Сонце (фото)

Четвер, 05 грудня 2019, 03:05

Група вчених знайшла рекордну за вагою чорну діру. У нашій галактиці така чорна діра могла б поглинути всю Сонячну систему. Надмасивна чорна діра, яка була виявлена ​​нещодавно в галактиці Holm 15А визнана абсолютним рекордсменом серед інших космічних об'єктів – вона в 40 млрд разів перевищує масу Сонця.

Про це повідомляє Новое время з посилання на Science Alert.

На відстані близько 700 млн світлових років від Сонця, у центрі однієї з галактик сузір'я Кита, фахівці знайшли надмасивну чорну діру, яка у 40 млрд разів важча за Сонце.

Чорну діру назвали Холм 15А, на честь її материнської галактики – Хольмберг 15A. Виявлений космічний об'єкт є найбільшою чорною дірою з коли-небудь знайдених за допомогою відстеження руху зірок навколо неї.

Раніше вчені припускали, що Холм 15А важить в 310 млрд разів більше за Сонце. Але, у новому дослідженні вчені проаналізували рух зірок навколо цієї чорної діри за допомогою спектрографа з інтегральним полем, який встановлений у комплексі телескопів VLT в чилійській пустелі Атакама.

Попри те, що автори відкриття називають Холм 15А найважчою чорною дірою у локальному Всесвіті, – раніше астрономи знайшли ще одну чорну діру, яка може бути важчою. Так звана TON 618 розташована в сузір'ї Гончих Псів на відстані більш ніж 10 млрд світлових років від нас, і, згідно з непрямими вимірами, вона важить у 66 млрд більше за Сонце.

Проте, виявлена Холм 15А настільки велика, що її горизонт подій може поглинути орбіти всіх планет у Сонячній системі, і навіть більше.

Враховуючи масу нової надмасивної чорної діри, астрономи підрахували, що радіус її горизонту подій може становити близько 790 астрономічних одиниць. Для порівняння, відстань від Землі до краю Сонячної системи становить 50 астрономічних одиниць або 7,5 млрд км.

«Холм 15А є найбільшою чорною дірою на сьогодні, а також її маса в чотири-дев'ять разів більше, ніж раніше передбачалося, коли ми враховували тільки зоряну масу галактики і дисперсію зіркових швидкостей», – пишуть автори дослідження.

Вчені припускають, що надмасивна чорна діра Холм 15А могла утворитися у результаті зіткнення галактик раннього типу, в центрах яких було небагато зірок. Ймовірно, маса чорних дір у таких галактиках є обернено пропорційною яскравості центральної зоряної поверхні та щільності маси галактики.

Зараз автори дослідження продовжують вивчати Холм 15А, намагаючись визначити як саме з’явилася ця чорна діра. У перспективі вчені можуть дізнатися, скільки ще таких важких чорних дір існує у відомому нам Всесвіті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

 

Надрукувати
мітки:
коментарів