Поділитись:

У районі ЛПЗ встановили контейнери для відпрацьованих батарейок і термометрів

Вівторок, 03 грудня 2019, 15:52

У житловому мікрорайоні ЛПЗ біля входу до бібліотеки-філії № 7 Луцької централізованої бібліотечної системи було встановлено черговий (четвертий) комплект контейнерів для роздільного збору відпрацьованих батарейок, акумуляторів та компактних люмінесцентних ламп та пошкоджених термометрів.

Цей вид відходів відноситься до небезпечних відходів I класу, – повідомляє Луцька міська рада. 

Побутові відпрацьовані джерела струму – це найрізноманітніші батарейки побутових приладів та акумулятори мобільних телефонів, які в нашому побуті застосовується надзвичайно часто, а через деякий час, виходячи з ладу, стають джерелом забруднення довкілля, тому,що потрапляють на полігон твердих побутових відходів, де під дією води та сонця розкладаються та забруднюють надзвичайно токсичними речовинами ґрунти, воду, повітря, весь оточуючий простір. У конструкції батарейок використовуються матеріали, що завдають шкоди довкіллю, – це свинець, кадмій, літій, ртуть, цинк, марганець і т.д. Одна викинута батарейка може забруднити цими речовинами 20 м2 або 1 м3 землі, чи 400 л води, знищити два дерева, пару кротів, їжака і тисячі дощових черв'яків – саме так оцінюється збиток природі, нанесений однією батарейкою.

Компактні енергозберігаючі люмінесцентні лампи містять пари ртуті, а побутові термометри – рідку ртуть, тому потребують спеціальної утилізації. Всесвітня організація охорони здоров’я зараховує ртуть до найнебезпечніших токсикантів для навколишнього середовища та здоров’я людини. Необхідно правильно поводитись з відпрацьованими ртутьвмісними лампами, не допускати їх пошкодження та відносити у спеціальні контейнери, які встановлені в місті Луцьку за адресами:

  • вул.Лесі Українки,35
  • б-р Дружби народів, 7
  • вул.Федорова,9.

В Україні наразі не налагоджена системи збору та переробки небезпечних відходів, тому, усвідомлюючи вагомий негативний вплив цього виду відходів на довкілля та здоров’я людей, в Луцьку запроваджено місцеву систему збору таких видів небезпечних відходів.

Збір батарейок було розпочато у 2013 році. За 6 років зібрано та передано на утилізацію 16 т відпрацьованих батарейок та акумуляторів від побутових приладів (хімічних джерел струму.) У 2018 році розпочато встановлення контейнерів для збору компактних енергозберігаючих люмінесцентних ламп. Протягом 2019 року в них зібрано та передано на утилізацію 1800 шт. ламп та 130 термометрів від населення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів