Поділитись:

У Нацбанку пояснили, чому міцніє гривня

П'ятниця, 29 листопада 2019, 16:15
У Нацбанку пояснили, чому міцніє гривня

На зміцнення курсу гривні до долара цьогоріч вплинули, серед інших факторів, ріст продуктивності виробництва – насамперед у сільському господарстві і харчовій промисловості, а також зниження світових цін на енергетичні товари, зокрема нафту і газ.

Про це інформує РБК-Україна

Крім цього, за даними НБУ, сприятливу ситуацію на валютному ринку підтримували наступні фактори: збільшення експорту IT послуг, помірне зростання імпорту товарів і помірні обсяги репатріації дивідендів в інвалюті за кордон, суттєві обсяги валютних надходжень від трудових мігрантів.

У НБУ кажуть, що курс гривні формується не адміністративно, а під впливом фундаментальних економічних факторів.

"Зміцнення гривні є наслідком надмірної пропозиції валюти на ринку. На відміну від минулого року іноземні інвестори активно вкладають у довгострокові цінні папери українського уряду. Сьогодні велика частина портфеля ОВДП у власності нерезидентів - це цінні папери зі строком погашення від 2 до 5 років. Тому їх інвестиції носять довгостроковий характер", – зазначили в Нацбанку. 

За умови збереження адекватної макроекономічної політики і прискорення реалізації структурних реформ в Україні приплив цих інвестицій може продовжуватися і надалі. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів