Поділитись:

Тварини-геї – це норма, і вони були з самого початку еволюції (фото)

П'ятниця, 29 листопада 2019, 03:37

Понад 1500 різних видів тварин практикують одностатевий секс – від червʼяків, бабок і морських зірок до пінгвінів, великої рогатої худоби і приматів.

Довгий час біологи описували таку поведінку як «дарвінівський парадокс». Гетеросексуальність вважалася для тварин базовою за замовчуванням, а одностатеві стосунки – аномалією, яка зʼявилася пізніше. Група американських дослідників висунула нову гіпотезу. Вони вважають, що на початкових етапах еволюції одностатевий секс був поширений у тваринному світі нарівні з різностатевим. Вторинні статеві ознаки, які відрізняють самців від самок, зʼявилися набагато пізніше, а на попередні дослідження вплинули упередження щодо одностатевого сексу в людському суспільстві.

ТһеБабель переказує основні моменти нового дослідження, опублікованого в журналі Nature Ecology and Evolution.

Понад півтори тисячі видів основних сімейств тварин періодично вступають в одностатеві сексуальні стосунки. Самці польових цвіркунів виконують шлюбні пісні і танці один для одного. Самки японських макак обʼєднуються для тимчасового, але винятково сексуального партнерства. Пари раків-пустельників іноді влаштовують секс-марафон цілими днями. Одностатеву сексуальну поведінку (ОСП) також спостерігають у деяких видів червʼяків, бабок, кальмарів, морських зірок, змій, кажанів, пінгвінів і великої рогатої худоби.

Біологи, які вивчають питання еволюції, довго намагалися зрозуміти природу такої гомосексуальної поведінки і описували її як «дарвінівський парадокс». Головне питання було в тому, навіщо тварини витрачають час і сили на одностатевий секс, якщо він не дає потомства, у чому його еволюційна вигода.

Морські зірки спаровуються в Японському морі.

Передбачалося, що одностатева сексуальна поведінка розвинулася у різних видів тварин незалежно один від одного, на тлі гетеросексуальності за замовчуванням. Але ми говоримо, що така базова лінія не обов'язково правильна.

Одні вчені вважають, що така поведінка повʼязана не з сексом. Нібито у такий спосіб тварини намагаються домінувати або доглядати одна за одною. Інші дослідники припускають, що це допомагає деяким видам підтримувати свої соціальні спільноти. Треті думають, що так тварини практикуються в сексі, щоб успішно розмножуватися, або ж вступають в одностатеві стосунки помилково. Усі ці ідеї обʼєднує те, що гетеросексуальна або різностатева сексуальна поведінка вважається базовою для всіх тварин.

Суть нової гіпотези у тому, що гомосексуальна поведінка повʼязана із власне походженням статей тварин. Тобто така поведінка не зʼявилася пізніше в процесі еволюції – вона просто існувала завжди. Іншими словами, найперші тварини, що розмножувалися статевим шляхом, просто намагалися спаруватися з усіма без винятку представниками свого виду незалежно від статі. На цьому етапі кожна окрема тварина витрачала частину енергії даремно, але в цілому природа «зекономила», тому що не розвивала вторинні статеві ознаки, що відрізняють самців від самок.

Пінгвіни-геї Хуан і Карлос із зоопарку Гамбурга

З часом статеві відмінності все ж розвинулися – різні розміри, забарвлення, запах, особливості анатомії та поведінки. Це дозволило тваринам більш точно обирати пару для розмноження. Однак серед найдавніших організмів досі зберігаються гермафродитні види, наприклад равлики, коли у кожної особини є і чоловічі і жіночі статеві органи.

Провідна авторка нового дослідження, доктор Єльського університету Джулія Монк вважає, що проблема попередніх гіпотез у цій галузі була в тому, що вчені розглядали одностатеві сексуальні стосунки тварин як щось «нетрадиційне» через упередження у людському суспільстві. «Ми втратили багато деталей в сексуальній поведінці тварин, тому що дослідники дивилися на одностатеві стосунки як на аномалію, ґрунтуючись на упередженому уявленні про те, як має працювати світ».

Японські макаки в заповіднику Дзігокудані

Тому команда авторів нової гіпотези застерігає не проводити паралелі з будь-якими аспектами людської культури. Вони свідомо не використовують у своїй роботі такі терміни, як «гомосексуал», «гей» і «ЛГБТ». Доктор Монк і її колеги вважають, що замість того, щоб дивуватися, чому тварини займаються одностатевим сексом, дослідники мають питати: «Чому б і ні?»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
28 березня 2024
13:15
21 березня 2024
11 березня 2024
22 лютого 2024
21 лютого 2024
19 лютого 2024
15 лютого 2024
14 лютого 2024
08:30
13 лютого 2024
12 лютого 2024