Поділитись:

Луцьк може отримати "реальні гроші" від Європи

Вівторок, 14 червня 2016, 14:00

У рамках Європейського тижня сталої енергетики та Х Міжнародної конференції Асоціації енергоефективних міст України в Луцьку відбувся прес-брифінг представників двох великих грантових програм Східного партнерства Європейського Союзу, які впроваджуються у містах України – "Угода мерів - Демонстраційні проекти"(COM-DEP) та "Угода мерів – Схід-ІІ" (COM-East-II).

У події взяли участь керівник команди підтримки програми COM-DEP Ян Едвін Ваандерс, лідер команди COM-East-II Крістоф Фрерінг, президент Асоціації "Енергоефективні міста України", міський голова міста Долина Володимир Гаразд (Івано-Франківська область) та міський голова міста Мена (Чернігівська область) Геннадій Примаков.

Ян Едвін Ваандерс керівник команди підтримки програми "Угода мерів – Демонстраційні проекти" (COM-DEP) зазначив, що Угода мерів – це європейська ініціатива, яку впроваджують в життя місцеві муніципалітети.

"Ми докладаємо усіх зусиль, аби ефективно використовувати енергоресурси та максимально можливо залучати альтернативні джерела енергії, а також дбати про навколишнє середовище", – пояснив експерт.

Також він звернув увагу присутніх, що Європейські тижні сталої енергетики відбуваються у містах України щорічно, щоб долучити до проекту якнайбільше учасників. Станом на сьогодні у проекті беруть участь понад 120 українських міст.

"Ми надали допомогу 11 містам в Україні із населенням до 200 тисяч мешканців. На території Волинської області грант в 1 млн 037 тис 062 євро (а це – понад 30 млн грн) отримало місто Нововолинськ. Кошти витратили на проект термомодернізації дитячого садочка та системи теплопостачання. Це другий результат за обсягами залучених від проекту COM-DEP грантових коштів в Україні. То ж Волинь – серед лідерів, – розповів Ваандерс.

Лідер команди "Угода мерів – Схід-ІІ" (COM-East-II) Крістоф Фрерінг зазначив, що проект реалізується у Вірменії, Білорусі, Молдові, Грузії.

"Ми фокусуємося на залученні якнайбільшої кількості міст до підписання угоди мерів задля налагодження зв'язків та контактів між містами та активної співпраці. Основна наша мета – промоція угоди та надання консультацій експертів задля її підписання", – зазначив Френінг.

Також він наголосив на тому, що у кожній з країн-учасників угоди проект має свого експерта. В Україні представляє програму Оксана Кісіль.

Міський голова міста Долина Володимир Гаразд розповів про результати впровадження програми Демонстраційні проекти"(COM-DEP) на власному прикладі. Він зазначив, що програма продемонструвала власну ефективність. Вона допомагає сформувати власну енергетичну політику, активно її впроваджувати для того, щоб зменшити споживання енергоресурсів та шкідливі викиди в атмосферу.

"Ми маємо можливість впроваджувати європейський проект в нашому місті, який називається "Зменшення енергоспоживання в багатоквартирних будинках" на умовах співфінансування з жителями міста. Реалізовуємо вже другий рік. На конкурсних підставах обираємо для участі будинки, 13 % будинків у місті були утеплені за європейськими стандартами. Зараз формуємо технічну документацію на утеплення ще 17 будинків. Маємо унікальну можливість за три роки утеплити 30-40 % будинків житлового фонду", – зауважив міський голова Долини.

Міський голова м. Мена ( Чернігівська область) Геннадій Примаков додав, що в рамках проекту місто також отримало фінансування від європейських партнерів.

"На модернізацію вуличного освітлення міста Мена ми отримали 500 тисяч євро. При тому, що власний місцевий бюджет становить 12 мільйонів гривень. Закупили сучасні світильники. Найголовнішим в цьому проекті є соціальний ефект: люди дійсно побачили турботу зі сторони Європейського Союзу. Це демонстраційний проект, якого немає в жодному з українських міст, до нас часто приїжджають з інших областей, щоб подивитися, як працює наше вуличне освітлення", – розповів мер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ВІДКРИЛИ ЗАХІД, ПРИУРОЧЕНИЙ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ЯК ЛУЦЬК БУДЕ ЕКОНОМИТИ ЕНЕРГОНОСІЇ

Надрукувати
мітки:
коментарів