Поділитись:

Зарплатні картки дозволять видавати лише декільком банкам

Вівторок, 14 червня 2016, 09:48

Уряд готує нові правила відбору банків, які отримають монопольне право на виплату пенсій, державної допомоги та зарплат бюджетників.

Як повідомляється, нові умови замінять вимоги постанови № 37, прийнятої на початку року, – інформує BusinessUA.Com.

"Нам вдалося домогтися судової заборони на проведення засідання постійної комісії Мінфіну щодо перегляду уповноважених банків. Поки засідання суду перенесли на 22 червня. Сподіваємося, що до цього часу уряд скасує постанову №37 і прийме нову, більш зважену і справедливу, щодо всіх гравців ринку", - повідомила виконавчий директор Незалежної ассоаціаціі банків України Олена Коробкова.

Згідно з проектом документа, уповноважені банки повинні будуть відповідати 8 критеріям: на один менше, ніж раніше. Повністю ідентичні шість вимог.

Як і зараз, частка активів банку-кандидата на виплати повинна становити не менше 1% активів банківської системи; банк повинен працювати на ринку не менше трьох років; не допустять до роботи з бюджетниками банки, чиї власники або пов'язані особи перебувають під санкціями.

Не допустять до таких виплат банки, які не є учасниками ФГВФО, "крім випадків, передбачених законом" (виняток – Ощадбанк), або мають борги перед ФГВФО із сплати зборів, штрафів, пені, або ж мають заборгованість зі сплати податків і зборів до держбюджету.

Не зможуть брати участь в конкурсі банки, які протягом останніх трьох місяців не виконували нормативи НБУ.

Як пише видання, втім, з'явилося виключення з правила розміру активів: воно не поширюється на банки, контрольний пакет акцій яких належить міжнародним фінансовим і банківським установам, що мають інвестиційний рейтинг від міжнародно-визнаних рейтингових агентств.

Трохи жорсткішми будуть вимоги НБУ: до банків протягом шести останніх місяців (зараз – три) комісія НБУ не повинна застосовувати заходи впливу у вигляді обмеження, зупинення чи припинення здійснюваних операцій.

З'явилась нова вимога: співвідношення кредитів, виданих Нацбанком, до статутного капіталу банку не повинна перевищувати 50%. Але зникла норма про викуп ОВДП в розмірі не менше 20% регулятивного капіталу банку.

Як і зараз, банки повинні емітувати платіжні карти, але емісія карт держсистеми (йдеться про "Простір", раніше – НСМЕП) більше не повинна становити не менше 10% випущених карт.

Держбанки стають уповноваженими поза конкурсом. Їх унікальний статус збережений.

Надрукувати
мітки:
коментарів
06 грудня 2023
07 листопада 2023
22 жовтня 2023
06 жовтня 2023
22 липня 2023
18 липня 2023
08 березня 2023
05 березня 2023
26 грудня 2022
10 грудня 2022