Поділитись:

Десять гривень за «домашку», або Перші заробітки в школі

П'ятниця, 22 листопада 2019, 07:40

«Дай списати «домашку!» – невмируща фраза учнівських буднів усіх часів. На підвіконні в туалеті, на колінах в гардеробі, на спині в однокласника – де завгодно, аби тільки швидко! Хтось старанно розв’язує задачі з алгебри, хтось не менш старанно переписує – не всім же бути вундеркіндами! Так завжди було, є і буде.

Так, але трохи не так.

За часів мого навчання в школі цей процес відбувався просто: «Дай списати!» – «На!» або «Дай списати!» – «Не дам! Ти нафіга мою шапку на дерево закинув?! Ну, ладно, на!» Елементарно! А головне – безкорисливо!

А тепер, виявляється, дати списати – це спосіб заробітку. Не дружня допомога, а можливість заробити. Тож списати дають і тим, з ким не товаришують, – гроші не пахнуть. Просто ринкові відносини. Під час контрольних тариф зростає – треба зробити швидко і правильно, а якщо ще й інший варіант, то взагалі…

У процесі навчання дітям втовкмачують, що чим більше у них знань і вміння їх застосувати, тим дорожче вони зможуть продати себе роботодавцю. Адже затрачені зусилля мусять бути гідно оплачені. Багатьох це мотивує. Ось і виходить, що виконана учнем «домашка» стає товаром – він же витратив на неї час, зусилля, то чому має з кимось просто ділитися? Логічно ж?

Але наскільки прийнятними є стосунки «купи-продай» у шкільному віці? Тим паче, у межах навчального закладу. І як ставляться батьки до таких «заробітків»?

Попит створює пропозицію. Або навпаки. Немає різниці – результат той самий. Діти стали меркантильними. Невже цьому їх вчить школа???

Рубрика СІМ_СОРОК є формою блогу, в якій журналісти виступають як вільні дописувачі та висловлюють своє бачення тих чи інших ситуацій. Редакція може не поділяти думку автора. Якщо в публікації вказана інформація, з якою Ви не погоджуєтесь, зв'яжіться з редакцією.

Надрукувати
мітки:
коментарів