Поділитись:

«Це злочин проти жінок», – фуд-тренер з Луцька про марафони схуднення

Четвер, 21 листопада 2019, 20:00
«Це злочин проти жінок», – фуд-тренер з Луцька про марафони схуднення

Бренди зі світовим ім’ям все менше ретушують зображення моделей. Усе тому, що глянцевий образ часто надто недосяжний до параметрів реального життя. Натомість дівчатка та жінки намагаються його повторити, вдаючись до небезпечних експериментів. Про те, чим можуть загрожувати такі ігри з їжею жіночому організму та чому варто критично сприймати марафони зі схуднення, говоримо з фуд-тренером та авторкою книги Food Secrets Наталією Тарапатою.    

ЗМАГАТИСЯ ХТО ШВИДШЕ СКИНЕ НАЙБІЛЬШУ КІЛЬКІСТЬ КІЛОГРАМІВ – НЕБЕЗПЕЧНО

– Моя колега нещодавно писала матеріал про так звані групи «40 кілограмів». Це спільноти дівчат, часто підлітків, які марять стати надміру худими. І, відповідно, їдять яблучко на сніданок, а на вечерю – склянку кефіру. Чим такі дієти можуть зашкодити?

– У наші дні доступність великих обсягів інформації має не лише позитивну сторону. Тому важливо критично сприймати все, що чуєте чи читаєте. Нині багато інстаграмних експертів різного ґатунку пишуть про їжу. У соцмережах популярні марафони та конкурси для схуднення, на кшталт «Схудни швидше», «Скинь найбільшу кількість кілограмів». Я вважаю, що це злочин проти жіночого здоров’я. Адже ідея таких марафонів грає на амбіціях жінок, торкається больових точок і жінка хоче витиснути з себе все. Змагатися хто швидше скине найбільшу кількість кілограмів – це небезпечно. А саме з огляду на індивідуальність кожного організму, поточний психологічний стан, особливості статевої та ферментативної систем, функції щитовидної залози, кислотність шлунку, стан кишківника, особисте несприйняття, особливості мікробіому та гени.  

– Чим таке схуднення загрожує?

– По-перше, швидке схуднення – це передусім швидка втрата жирової маси. Вплив відбувається на всі органи. Жирова маса – це ендокринний орган, який виробляє гормони. Він є накопичувачем токсинів в організмі. Якщо відбувається швидка втрата жирової маси, то токсини у великій кількості виділяються в кровотік. Просто кажучи, відбувається інтоксикація організму. Навантаження на печінку збільшується, адже саме вона відповідає за виведення токсинів. І далеко не завжди печінка справляється з такими обсягами. Тому відбувається цілий каскад небажаних наслідків.

По-друге, такі марафони та дієти можуть обернутися ще більшим набором зайвої ваги. Є така карикатура, де жінку показують до, після та після оцього після. На зображенні видно, що швидке схуднення – ефект не тривалий і призводить до ще більшої ваги.

– Така реакція організму природна?

– Так, адже коли людина різко сідає на дефіцитну дієту, тобто отримує дуже мало кілокалорій, то страждають надниркові залози. Вони відповідають за нашу адаптацію до змін: психологічних, харчових, кліматичних. Саме наднирники страждають в першу чергу. В організмі відбувається гіперкортизолемія. Тобто, виробляється надмірна кількість гормону кортизолу, як реакція на стрес. А коли один гормон не в нормі, він ланцюжком підтягує інші. Це проявляється в різних формах. Наприклад, пропадає лібідо, порушується менструальний цикл, погіршується сон, відбувається набір ваги, порушується робота шлунково-кишкового тракту. Це надзвичайно шкідливі ігри, адже дівчина просто хотіла схуднути, а стала пацієнткою ендокринолога, гінеколога, гастроентеролога і не відомо, як довго триватиме лікування.

ЧОМУ ВИНИКАЄ СТРАХ ПЕРЕД ЇЖЕЮ

– Часто у дівчат, які дотримуються жорстких дієт, виникає страх перед їжею. Яким чином боротися?

– Це дуже важлива проблема. Сучасна дієтологія навіть увела таке поняття, як орторексія, тобто те, що передує анорексії. У такої людини всі думки спрямовані на їжу. Вона придумує певні заборони, жорсткі правила харчування, фанатично читає етикетки, ретельно підраховує кожну калорію.

Звісно, на початкових етапах підрахунок калоражу важливий, щоб зрозуміти, скільки ви споживаєте вдень енергії. Але це не повинне переходити межі, спричиняти нервовість, виснажувати. Люди, які мають ознаки орторексії, справді починають боятися їжі і важливо таку людину вивести з цього стану.

Певним чином страх перед продуктами створюють блогери, які пишуть на тему здорового харчування. Вони часто демонізують якийсь продукт, розносять його в пух і прах. Свого часу так постраждали хліб, банани, картопля. І часто люди, які начитаються такої інформації, дивуються, що це нормальна їжа і її можна вживати.

Але у нас немає на планеті жодного продукту, який був би ідеальним, тому не варто ані демонізувати їжу, ані її ідеалізувати.

Важливе не лише те, що ми їмо. А як ми це приготували і у яких порціях. Якщо горіхи корисні, то їх все одно не потрібно їсти дуже багато. Картопля – це чудовий продукт, багатий на калій, мінерали, амінокислоти. Але її корисність залежить від того, чи це смажена картопля, чи це картопля в мундирі, яку їмо з оселедцем та квашениною. Чудове поєднання!

Тому, до слова, якщо людина, до якої ви прислуховуєтеся у питанні харчування, категорична щодо якихось продуктів, то ліпше обрати іншого спеціаліста.    

– Консультуючи людей щодо харчування, з якими найпопулярнішими міфами в харчуванні стикаєшся?

– Міфів дуже багато. Частину ми вже згадали. На практиці я зустрічаю, що люди велику увагу приділяють екзотичним суперфудам. Наприклад, полюють за насінням чіа, або авокадо. Так, це хороші продукти, але в українському продуктовому кошику є локальні відповідники. Наприклад, горіхи, насіння льону, морська риба з Чорного моря. Також, відмовляючись від смаження на рафінованій соняшниковій олії, люди підсідають на олію виноградних кісточок, інші рідкі олії. Варто розуміти, що в них є багато Омега-6 жирів. Але раціон сучасної людини перенасичений саме цими Омега-6 жирами. Для якісної підтримки серцевої системи важливе співвідношення Омега-3 та Омега-6 як 1:4. А сучасна людина живе у пропорції 1:20. Для збереження здорового балансу бажано акцентуватись на вживанні продуктів-джерел Омега-3 жирних кислот, смажити виключно на насичених жирах на кшталт сала, топленого або кокосового масел.

Часто споживачі також піддаються на маніпуляції на етикетках. Там може бути зазначено «спорт», «фітнес», «без цукру» тощо. А справді може не бути білого цукру, а його замінники, які ще гірші, аніж звичайний цукор.

«Це злочин проти жінок», – фуд-тренер з Луцька про марафони схуднення

ЕНЕРГІЮ – В СПОРТЗАЛИ

– У згаданих соціальних мережах частко можна побачити гарні фігури. Когось це мотивує, комусь погіршує самооцінку. Що у твоєму розумінні хороша фізична форма: це якась цифра на вагах чи відповідність формулам?

– На мій погляд, усім жінкам притаманна певна доля самокритики. Важливо, в яке русло її спрямувати: в самокопання чи у самовдосконалення. Другий варіант допоможе зберегти масу енергії та покращити свої результати.

Щодо хорошої форми, то на мій погляд, це аж ніяк не цифри чи навіть результати аналізів. Це самопочуття людини. Цифри завжди відносні, а ось коли людина сама собі подобається, коли їй комфортно у своєму тілі, є хороший настрій, людині цікаво жити – то це і є хороша фізична форма.

– Зараз набуває популярності бодіпозитив. Тобто, позитивне сприйняття свого тіла, яким би воно не було. Це певним чином резонує з твоїми словами про форму тіла, яка подобається людині. Але чи можна сказати, що людина зі значною вагою у хорошій формі?

– Я б розділила питання на дві площини: етичність негативних міркувань щодо форм чужого тіла та усвідомлення причинно-наслідкового зв’язку стан власного тіла – стан власного здоров’я. Стосовно першого має діяти правило «власне тіло – власне діло». Ми ніколи достеменно не знаємо справжніх причин, чому чужа людина має надмірну вагу і які кроки здійснює у цей момент для усунення цієї проблеми. Тож бодіпозитивом особисто я називаю спокійне прийняття будь-яких форм тіла у інших як даність. Фокус же уваги має бути розгорнуто у напрямку вдосконалення особистого стану здоров’я та власних форм.

ВИГЛЯДАТИ ЯК МОДЕЛЬ – ЦЕ ДИСЦИПЛІНА

– Я знаю, що ти працюєш і з балеринами, і з моделями. Відомо, що в цих професіях жорсткі вимоги до зовнішнього вигляду. Чи це реально не морити себе голодом та виглядати як модель?

– Так, це реально. Але підкреслю, що я працюю з моделями-підлітками. Тобто, це дівчата, які ростуть, формуються, це майбутні мами. І дівчатка роблять колосальну роботу над собою, привчаючись їсти регулярно, не пропускати прийоми їжі, дисциплінувати себе, зважати на розмір порцій, не вживати солодкі цукри, тобто не додавати цукор у напої, дотримуватися свого коридору калорійності та норм нутрієнтів. Важливо також слідкувати за якістю та тривалістю сну, займатися фізкультурою, їсти вдосталь зелені, овочів. І ці всі фактори дають гарний зовнішній вигляд і хороше самопочуття.      

– Попри теплу осінь зима таки настане. Що варто включити в раціон, аби уникнути авітамінозу і бути бадьорим, мати гарний імунітет?

– Осінньо-зимовий період характеризується активізацією респіраторних та хронічних захворювань. Проте ми можемо суттєво впливати на імунітет та самопочуття саме їжею. По-перше, холодна сира пора з нестачею сонячних днів і, відповідно, дефіциту вітаміну Д, сприяє підвищеному бажанню вживати швидкі вуглеводи, особливо під вечір. Щоб не попастися на це, варто вже зранку подбати про свій ситний білково-жировий сніданок, який забезпечить повноцінне тривале насичення та запустить адекватний каскад ферментативних та гормональних реакцій. Вітамін Д – це важливий гормоноподібний вітамін, нестачу якого восени варто компенсувати достатньою кількістю жирної риби, яєць, включити в раціон печінку та якісні сири і кисломолочні продукти. Для підтримки імунітету варто вживати заморожені ягоди: робити з них салати, вживати у морсах та настоях. Попри популярну думку про цитрусові як ключові джерела вітаміну С, цей нутрієнт міститься у великих кількостях у ягодах, всіх видах капуст та інших овочах, у зелені тощо. Варто також включити у свій постійний раціон горіхи, злаки, бобові та коренеплоди.

«Це злочин проти жінок», – фуд-тренер з Луцька про марафони схуднення

– Ти написала книгу рецептів та порад щодо харчування. Коли її можна бути побачити у паперовому вигляді і для кого ця книга буде корисна?

– Вже близько 60 покупців готують страви за моїми рецептами і мене дуже тішить, що окрім українських, були замовники з Португалії, Канади. Оскільки я постійно навчаюся і маю чимало ідей, тому саме паперовий формат буде іншим. Ідея та назва залишаться, але структура та дизайн будуть змінені. Також будуть додаткові ілюстрації і маю ідею залучити до співавторства кухарів. Хотілося б презентувати цю книжку під час конференції, яку хотіла би провести в Луцьку навесні. Темою зустрічі буде харчування, а її учасниками топ-лектори в галузі медицини.

ЧИТАТИ ТАКОЖ:

Надрукувати
мітки:
коментарів