Поділитись:

У луцькій гімназії експериментуватимуть із м’якими навичками

Середа, 20 листопада 2019, 16:51

фото ілюстративне 

Впродовж п'яти років 26 шкіл із різних областей країни впроваджуватимуть систему з розвитку м’яких навичок, соціально-емоційного та етичного навчання (СЕЕН або SEE Learning). 

Серед них – Луцька гімназія №21 ім. М. Кравчука, – інформує пресслужба Міністерства освіти і науки України. 

“М’які навички є невід’ємною складовою успішного навчання й обов’язковою компетентністю, якою має володіти випускник Нової української школи. Адже накопичувати знання з предметів сьогодні недостатньо, щоб реалізуватися свої вміння та стати успішним. Важливо також розуміти, що “м’які навички” є широким поняттям, яке передбачає вміння розв’язувати складні завдання, креативно і критично мислити, комунікувати і співпрацювати. Ми прагнемо, щоб такі навички пов’язували усі навчальні предмети, які нині викладаються в українських школах. Крім того, оскільки СЕЕН є гнучкою та інклюзивною програмою, ми хочемо наповнити її кращими українськими практиками з урахуванням національних особливостей”, – зазначила міністерка освіти і науки Ганна Новосад.

Для участі у програмі загалом було надіслано 182 заявки, серед яких було відібрано 26. Представники цих закладів у жовтні пройшли перший тренінг з розробниками програми з Університету Еморі (США) та українськими експертами-консультантами. Автори програми очікують, що учасникам експерименту вдасться покращити академічну успішність, а також знизити рівень булінгу. Крім того, система СЕЕН має змінити загальну атмосферу в школах та ставлення учнів до вчителів, навчання, одне до одного та до самих себе.

“Україна стане частиною моніторингу ефективності СЕЕН. Разом з 26 закладами, педагоги яких пройшли тренінг, до нього долучаться і 26 ідентичних за переліком показників шкіл, які не застосовуватимуть цю програму, але також проходитимуть опитування і збиратимуть дані. Результатом стане порівняння наприкінці року показників успішності, рівня булінгу, отримання радості від навчання у школах з СЕЕН та у школах без використання цієї програми”, – розповів голова EdCamp Ukraine Олександр Елькін.

Зараз у межах експерименту вже готові навчальні програми для початкової та середньої школи, розробляється програма для старшої школи. Надалі EdCamp Ukraine та Університет Еморі обіцяють оприлюднити базовий онлайн-курс з СЕЕН та надати вільний доступ до всіх методичних матеріалів, підготувати програми для старшої школи та навіть для вишів і батьків, які хочуть використовувати ці методики у домашньому навчанні.

Допомагати у розробці матеріалів будуть не тільки американські, але й українські науковці та практики. Серед них – дитяча та сімейна психологиня Світлана Ройз, 10-та міністерка освіти й науки Лілія Гриневич, науковці та педагоги-практики.

Ініціаторами втілення проєкту в Україні є спільнота відповідального вчительства EdCamp Ukraine.

Переглянути весь список шкіл, які беруть участь у проєкті. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ БІЛЬШЕ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів