Поділитись:

Як Луцьк буде економити енергоносії

Понеділок, 13 червня 2016, 16:15
Як Луцьк буде економити енергоносії

У Луцьку, 13 червня, розпочався перший день роботи X міжнародної конференції Асоціації "Енергоефективні міста україни" на тему: "Угода мерів: нові горизонти та можливості".

У ній беруть участь міський голова Микола Романюк, експерт з енергоефективності від Європейської комісії групи підтримки Євросоюзу для України Кжиштоф Герульський, керівник проекту GIZ "Енергоефективність у громадах" Крістніна Хагенедер, керівник проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" Діана Корсакайте, керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) "Енергоефективність у житловому секторі України" Софія Лінн, керівник команди проекту ЄС "Угода мерів-Схід II", старший проектний менеджер Асоціації "Енерджі Сітіз" Крістоф Фрерінг, міський голова Долини, президент Асоціації "Енергоефективні міста України" Володимир Гаразд, а також експерти, координатори проекти, голови міст України.

Міський голова Микола Романюк зазначив, що Луцьк активно співпрацює з Північно-екологічно фінансовою корпорацією (НЕФКО).

"Буде проводитися повна термодернізація 40 об'єктів, серед яких школи (художня, музична), дитячі садочки, басейн. Завершимо ремонт Палацу учнівської молоді, там ще одна стіна залишилася. Заклади охорони здоров'я будемо розвивати в наступних етапах. Плануємо утеплення стін, даху, заміну вікон", – розповів мер.

Та додав, що зараз тривають консультації з питань початку цієї роботи, проведення енергоаудиту цих всіх об'єктів. Відповідну документацію планують оформити не пізніше листопада, аби влітку наступного року вже розпочати роботу. За словами міського голови, фінансування енергоефективних заходів, найімовірніше, буде розподілене на два роки, проте прогнозувати щось складно.

Микола Романюк зауважив, що сьогодні залишається невирішеним питання освітлення.

"За програмою Європейського інвестиційного банку, мінімальна сума виділених коштів – 5 мільйонів євро. Ми порахували, що просто не "відпрацюємося" на цю суму. Наприклад, щодо водоканалу, то заміна обладнання окуплює себе повністю за вісім років. Якщо і брати кредити, то потім потрібно їх повертати. Ми працюємо над такими проектами, які себе окуплюють", – зазначив міський голова.

Ще пропрацьовуємо виділення додаткових коштів на нові тролейбуси та лінії через Мінінфраструктури. Вже виходить більше 10 мільйонів гривень для міста Луцька.

Міська казна планує отримати більше мільярда гривень на енергоефективні заходи. З яких 330-350 мільйонів гривень – грантові кошти.

Володимир Гаразд зазначив, що хоча закону про енергозбереження і енергоефективність в Україні не існує, процедура повернення зекономлених коштів недопрацьована, все ж напрямок обраний правильно і питання вирішується.

"Сьогодні можна критикувати уряд і все, що завгодно, але місцевий досвід показує, що можна працювати. Якщо ми будемо плакатися постійно, що закону немає, нічого доброго не вийде. Потрібно брати й робити", – зазначив президент асоціації.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: У ЛУЦЬКУ ВІДКРИЛИ ЗАХІД, ПРИУРОЧЕНИЙ ПОПУЛЯРИЗАЦІЇ ЕНЕРГОЗБЕРІГАЮЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Софія Лінн зауважила, що для того, щоб населення здійснювало модернізацію свого житла, потрібно залучати комерційні банки.

"Банки даватимуть кредити під вигідні відсотки, а місто та держава повинні цьому сприяти та допомагати, але не робити цю роботу за власника. Ви, як власник житла, повинні брати ініціативу в свої руки. Беріть кошти і робіть модернізацію у своєму домі", – зауважила експерт.

Керівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Енергоефективність у житловому секторі України» Софія ЛіннКерівник проекту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) «Енергоефективність у житловому секторі України» Софія Лінн

Перший заступник міського голови Тарас Яковлев зазначив, що міська рада є ативним членом Асоціації міст України ще з 2009 року.

"У рамках співпраці ми вже дуже багато впровадили проектів з ЄБРР, НЕФКО та іншими. Ми сьогодні проводимо конференцію, в якій беруть участь більше ніж 50 міст-учасників, експертів. Співпрацюємо зі Львовом, Івано-Франківськом. Сьогодні будемо підписувати договір про співпрацю з містом Люблін (Республіка Польща) і містом Брест (Республіка Білорусь). Це наші міста-партнери і спільно з ними будемо впроваджувати енергозберігаючі технології", – розповів чиновник.

Проект розроблений для того, аби залучити представників громадськості міста для зменшення споживання енергоресурсів та їх альтернативного споживання і зменшення виділення вуглекислого газу в атмосферу. Міста можуть отримувати технічну допомогу, залучати інвесторів. Експерти та учасники проекту надають допомогу містам, які хочуть створити власну енергетичну політику, енергетичний план. Завдяки їй місто матиме можливість залучити кошти в ту чи іншу сферу (утеплення будинків тощо).

"Сьогодні висока ціна на енергоносії стимулює нас залучати інвестиції, зменшувати їх споживання в містах, шукати дешевші, альтернативні джерела енергії. На Півночі, Заході, наприклад, це перехід на тверде паливо, сонячна та вітрова генерація, яка є абсолютно окупною. Якщо місто підійде комплексно до цього питання, то воно має шанс за кілька років отримати серйозні результати. Проект дає можливість і підтримку містам, які готові працювати і впроваджувати в себе нові можливості для енергозберігання", – зазначив президент Асоціації "Енергоефективні міста України" Володимир Гаразд.

Надрукувати
мітки:
коментарів
07 лютого 2022
30 жовтня 2021
11:15
20 лютого 2021
31 жовтня 2019
29 серпня 2019
30 березня 2017
20 березня 2017
13 грудня 2016