Поділитись:

«Кладчики», або Хто закопує наркоту у Луцьку

Вівторок, 19 листопада 2019, 07:40

"Неважливо, як ти вживаєш наркотики: колеш, нюхаєш, ковтаєш чи засовуєш їх собі у сраку, результат один – залежність", – Вільям Берроуз.

Майже три роки тому я зробив один із найперших власних великих матеріалів, в якому було описано новий (на той час, - ред) метод торгівлі наркотиками з використанням технологій та інтернету.

Це була розповідь про ринок «закладок» на Волині та доступність заборонених речовин для будь-кого, навіть дітей. Упродовж наступних років «баригі» розвивалися й удосконалювалися, збільшували асортимент та підсаджували все нових людей на психотропну «голку». Здавалося, що правоохоронці не здатні ні на що, окрім замальовування реклами ресурсів, де продають наркоту.

Проте, у другій половині 2019-го почало з’являтися все більше повідомлень про затримання наркоторговців, які провадили «бізнес» в «сучаних» умовах. Як приклад, нещодавно поліція викрила групу з п'яти зловмисників, які налагодили торгівлю через месенджер. Вони продавали амфетамін та PVP (психотропна речовина, аналог метамфетаміну).

Яким чином вони працювали? Алгоритм: покупець пише в чат, отримує реквізити, оплачує кошти на електронний гаманець (потім гроші виводилися на банківську карту) й йому надсилають адресу (ймовірно, що з фотографією зазначеного місця) «закладки».

«Закладки» роблять «кладчики» – важливі дійові особи у такому варіанті наркобізнесу, оскільки саме вони допомагають «доставити» психотропи кінцевому споживачу...

Якщо поблизу парканів, бордюрів, дерев тощо ви помічаєте розриту землю, дивні неглибокі ями (ніби вириті собакою). Якщо з тротуарних доріжок сповзає» бруківка, а поряд в кущах лежить лампа з чорним нальотом (пристрій для куріння психотропних речовин, – ред), ймовірно, що на цьому місці працювали «кладчики» або кінцеві споживачі їхнього «продукту».

Чому це важливо? Разом із стрімким рівнем розвитку технологій продажу наркотиків, відбувся й ріст кількості наркозалежних, особливо, серед молодого населення. Так, я не володію офіційною статистикою і не наведу її тут, проте й вона аж ніяк ніколи не відображала реального стану речей, оскільки більшість наркоманів – не стоять на обліку.

«Кладчик» – «деталь» у механізмі онлай-торгівлі наркотиками, яку усі ми можемо «вичислити». Якщо дорогою додому ви помічаєте дивні речі, описані вище, бачите підозрілих людей, які щось закопують чи відкопують, заглядають під лавки та паркани, нервуючи при цьому, ви не прогадали – хтось або «кладе», або шукає «закладене».

Ймовірно, що оперативний дзвінок в поліцію не дозволить затримати «кладчика» (оскільки він просто зникне до того часу), якого ви помітили, а якісь «ями» при дорозі – й поготів. Проте це інформація, яка у підсумку може допомогти правоохоронцям "вийти на слід" і спіймати ще одного дилера та зруйнувати ще один «наркомагазин» у Луцьку. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Золоті часи "бариг": як працює ринок наркоторгівлі на Волині

Надрукувати
мітки:
коментарів