Поділитись:

Яблука зросли у ціні, а цибуля подешевшає, – Тимофій Милованов

Неділя, 17 листопада 2019, 12:24
Яблука зросли у ціні, а цибуля подешевшає, – Тимофій Милованов

У 2019 році яблука, у порівняні з минулим роком, зросли у ціні. Цибуля навпаки має здешевшати. Про це йдеться на сторінці у Фейсбук міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофія Милованова.

Він зазначає, що зміни цін на продукти залежать від великої низки факторів: інфляції, зміни кон'юнктури ринку –  попиту та пропозиції, зміни вартості виробництва, тощо. Найважливіша, на його думку, рушійна сила подібних змін – це зміна пропозиції на ринку.

"Минулого року, врожай яблук був рекордним для України (1,46 млн тонн), у результаті чого істотне збільшення пропозиції яблук на ринку спричинило значний тиск на їхню ціну у бік зменшення (у результаті маємо зменшення ціни на 42,7%). Цього року не передбачається рекордного врожаю, а відтак пропозиція буде меншою в порівнянні з минулим роком. Маємо зворотний ефект –  збільшення ціни на 56,4%.

Зворотна ситуація відбувається з урожаєм ріпчастої цибулі. Минулий рік характеризувався найнижчим рівнем врожаю даної культури за останні 10 років (883,9 тис. тонн), що призвело до зростання у ціні більш, ніж утричі. За цьогорічними прогнозами урожай має бути більшим, а відтак ціна на ріпчасту цибулю стрімко падає", –  йдеться у повідомленні.

Яблука зросли у ціні, а цибуля подешевшає, – Тимофій Милованов

Міністр зазначає, що така ж логіка стосується цін і на інші продукти харчування. Зміна цін –  це важлива компонента ринкової економіки, що надає сигнали виробникам для прийняття управлінських рішень. А саме – збільшувати пропозицію тих товарів, на які зростають ціни, і зменшувати пропозицію тих товарів, на які ціни падають.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів