Поділитись:

Подвійне Різдво в Луцьку: митрополит Михаїл не проти

П'ятниця, 15 листопада 2019, 08:40

Волиняни звернулися до митрополита Луцького та Волинського Михаїла з проханням провести ще одне Різвяне богослужіння – 25 грудня. 

У Волинські єпархії ПЦУ зазначили, що ідея календарної реформи для українського Православ’я не нова. Розглядаючи дискусії на цю тематику, газета "Волинські єпархіальні відомості" в № 2 за 2019 рік вмістила статтю "ПЦУ і новий стиль". У ній ідеться, що деякі автокефальні Церкви, котрі мають статус державних, перейшли на новий стиль тоді, коли на нього перейшли їхні держави. Потім цей процес поширився й на інші. Але майже в усіх із цього приводу сталися розколи. Особливо великі, багатомільйонні, старостильні Церкви існують у Румунії та Греції. Дві православні Церкви – Польська і Чорногорська – через тривалий час повернулися на старий стиль, бо лише маленька частка церковного народу стала новостильною. Окрім того, коли перейти на новий стиль, то не тільки щодо Різдва, а й щодо всіх нерухомих свят: Стрітення, Благовіщення, Преображення, Успіння… Тим часом щодо свят рухомих стиль залишається старим.

Стосовно ж звернення парафіян, владика Михаїл із розумінням ставиться до цієї ініціативи, може благословити відправу різдвяного богослужіння 25 грудня. При цьому єпархіальний архієрей наголошує, що не йдеться про скасування святкування Різдва Христового 7 січня. А ті, хто хоче його відзначити одночасно з Вселенським Патріархатом та іншими православними Церквами 25 грудня, мають і Пилипівку розпочати раніше, а саме 15 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів