Поділитись:

Рада дала згоду на продаж землі: як голосували волинські нардепи

Середа, 13 листопада 2019, 16:00

Верховна Рада України у першому читанні та за основу проголосувала за проєкт закону №2178-10  щодо продажу сільськогосподарської землі.

Історичне голосування відбулося у середу, 13 листопада. "За" проголосували 240 народних депутатів.

Як відомо, ініціаторами законопроєкту № 2178-10 були нардепи "Слуги народу". 

Волинські нардепи не були активними: підтримав рішення лише Валерій Стернійчук (список партії «Слуга народу»). 

Вячеслав Рубльов (20 округ), Ігор Палиця (22 округ), Ірина Констанкевич (23 округ), Степан Івахів (21 округ) утрималися. 

Ігор Гузь (19 округ) не голосував, а Олександр Колтунович (список партії «Опозиційна платформи – «За життя») був відсутній. 

Як інформує theБабель, документ скасовує з 1 жовтня 2020 року заборону на продаж земель сільгосппризначення.

Землю зможуть купувати українські фізичні та юридичні особи, а також територіальні громади та держава. Закон забороняє до 1 січня 2024 року продаж землі іноземцям, або особам без громадянства. При цьому оренда землі іноземцям не забороняється.

Іноземці зможуть набувати право власності на земельні ділянки тільки в порядку спадкування за законом, але зобов’язані будуть здійснити відчуження землі протягом одного року з дня набуття права власності.

Придбати українську землю не зможуть фізичні та юридичні особи, іноземні держави, які потрапляють під дію закону «Про санкції». 

Громадяни, яким належить право постійного користування, матимуть право на викуп свої земельних ділянок у власність із розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земель без проведення земельних торгів.

Переважне право на купівлю земельної ділянки матиме її орендар. У власності громадянина чи юридичної особи України з урахуванням пов’язаних осіб може бути не більш ніж 35% сільгоспземель області, або 0,5% у межах держави.

Землі державної та комунальної власності будуть реалізовуватися на торгах. Стартова ціна продажу — нормативна грошова оцінка.

Крім того, у законопроєкті передбачено, що програмне забезпечення Державного реєстру прав має забезпечувати інформаційну взаємодію між Державним реєстром речових прав на нерухоме майно, Державним земельним кадастром, Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань.

Це необхідно для одержання інформації про сукупну площу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебуває у власності однієї особи та пов’язаних осіб і розташованих у межах однієї області та в межах України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
01 березня 2024
07 лютого 2024
24 січня 2024
11 січня 2024
22 грудня 2023
21 листопада 2023
09 листопада 2023
19 жовтня 2023
03 серпня 2023