Поділитись:

Як вивчити мову за допомогою іграшок?*

Вівторок, 12 листопада 2019, 19:43

Мова — головний інструмент для спілкування, передачі інформації та пізнання навколишнього світу. Батьки з хвилюванням очікують на перші слова дитини та намагаються допомогти збільшити словниковий запас та вдосконалюватися в розмовній практиці.

«Будинок іграшок», що знаходиться на першому поверсі РЦ «Промінь», зробив підбірку відповідей на основні питання, які ставлять собі покупці таких іграшок.

Чи потрібні іграшки для вивчення мови?

Освоєння мови у малюків нерозривно пов'язане з тактильними відчуттями та розвитком дрібної моторики. Тому для них важливі розвивальні іграшки, які можна крутити та досліджувати. Дітям дошкільного віку подобається натискати на кнопки, рухати всілякі деталі, збирати та доповнювати картинки фрагментам, яких бракує. Старшим до душі сюжетні варіанти, з використанням технологій та доповненою реальністю.

Спробуйте проаналізувати дитячі захоплення до того, як обрати іграшку для розвитку мови. Та намагайтеся підібрати навчальний матеріал з прицілом на ту активність, яка цікавить дитину.

Наприклад, ваш син любить музичні іграшки. Для освоєння алфавіту запропонуйте йому інтерактивну азбуку. Дівчинці, яка захоплюється пазлами та сортерами, підійдуть відповідні розвивавальні лінгвістичні набори. А підліткові напевно сподобається формат настільної гри, в процесі якої відточується
іноземна мова.

Як обрати іграшку для вивчення мови?

До певного віку (орієнтовно 1-1,5 року) діти поповнюють тільки пасивний словниковий запас. І часто батьки помічають, що малюк ще не говорить сам, але розуміє та знає слова на слух. Процес поповнення та переходу пасивного запасу в активний триває впродовж життя. Але вимагає постійного припливу нових розвивальних джерел, якими служать книги, люди або іграшки. В період становлення та поліпшення мови важливо стимулювати дитину та підтримувати інтерес до розмови.

Питання, як обрати відповідну іграшку для розвитку, безпосередньо виходить з того, які бувають іграшки для вивчення мови.

Класичні

До цієї групи входять всілякі азбуки, в т. ч. і магнітні, зображені на кубиках букви, постери або пазли з алфавітом і так далі. Їх завдання — познайомити з візуальною картинкою, стимулювати асоціативну пам'ять та закласти основу для подальшої освіти.

Інтерактивні

Приєднавши діалог, звук та взаємодію, в цій групі наголос робиться на стимуляції дрібної моторики та побудові причинно-наслідкових зв'язків. Сюди належать розвивальні іграшки, призначені для вивчення мови для дітей: всілякі «розумні» планшети, пристрої з функцією запису та відтворення голосу, герої, що говорять, та «чарівні» ручки.

Логічні

На допомогу батькам і педагогам приходять ігрові картки, настільні ігри, вікторини, лото та інше. З їх допомогою можна як розпочинати пізнавальний процес з малюками, так і нарощувати словниковий резерв зі старшими дітьми, покращувати ораторську майстерність та вивчати іноземні мови навіть з дорослими.

Творчі

Ігри в слова, загадки, шаради, кросворди та навіть складання коротеньких віршів по дорозі в дитячий садочок допоможе збільшити словниковий арсенал та навчитися керувати ним. Малюйте букви, співайте про них пісеньки, ліпіть з пластиліну та складайте з конструктора. Обмежує вас тільки уява та час активності малюків, який відрізняється для кожного віку. Так, діти 3-4 років можуть утримувати увагу на одному виді діяльності 7-8 хвилин.

Гра або навчання: навіщо обирати, якщо можна поєднувати

Як вчити мову в ігровій формі? Намагайтеся зробити заняття для розвитку творчим та ненудним. Нафталінові букварі відійшли далеко в минуле, а асортимент ринку пропонує так багато оригінальних іграшок для вивчення мови, що підхід можна знайти до будь-кого непосидяки. Крихта фантазії та крапелька батьківського вільного часу — те, що необхідно дитині, щоб полюбити вчитися. Допитливість та жага до нового у них в крові, але варто вказати правильний напрямок, з урахуванням індивідуальності та характеру. Не слід загострювати увагу на слові «навчання» та показати, що вчитися і запам'ятовувати можна легко, цікаво, граючи.

Надрукувати
мітки:
коментарів