У Луцьку відкрили захід, приурочений популяризації енергозберігаючих технологій

Неділя, 12 червня 2016, 19:35

На Європейському тижні сталої енергетики обговорили енергетичний потенціал Луцька та його здобутки у сфері впровадження енергозберігаючих технологій.

Церемонія відкриття Європейського тижня сталої енергетики у Луцьку відбулась 12 червня із вітального слова Луцького міського голови Миколи Романюка, Гімну України та Європейського Союзу.

Луцький міський голова Микола Романюк вітає учасників

електроавтобус

Микола Романюк привітав всіх присутніх із відкриттям тижня сталої енергетики та зауважив, що на сьогоднішньому заході у луцьку мають бути присутні 40 голів міст із інших областей.

Представник ЄС в Україні Вальтер Треттон сказав, що йому приємно бути присутнім на відкритті.

"Сьогоднішній захід найважливіший в Україні. Саме ЄС в 2006 році започаткували ідею проведення тижня сталої енергетики й нам надзвичайно приємно, що церемонія відкриття проводиться у місті, яке багато робить для впровадження енергоефективних технологій", – сказав Вальтер Треттон.

Праворуч - Начальник управління міжнародного співробітництва та проектної діяльності Луцької міської ради Віра Кудрявцева

Представник ЄС в Україні Вальтер Треттон

Секретар Луцької міської ради Юлія Вусенко

Подарунок луцьких дітей для представника ЄС

Він продемонстрував малюнок сонця і промінчиків, який подарували йому маленькі лучани, і який він не випускав з рук до завершення церемонії.

Представник ЄС додав, що енергоефективність – це дуже важлива тема. Лучанам треба дуже уважно ставитись до споживання енергії, щоб їхні діти в майбутньому не відчували потреби і були задоволені споживанням енергії.

Керівник проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" Діана Корсакайте розпочала свій виступ з розповіді про те, що вона мала можливість вчора погуляти містом і захопитись красою Луцька.

Керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте

Також гостя зазначила, що тиждень сталої енергетики – гарний майданчик, щоб знаходити нових партнерів і обговорювати нові заходи.

Вона розповіла, що їхній проект підтримує 17 міст України, в тому числі Луцьк. Вони допомагають цим містам в реалізації енергоефективних заходів.

"Наш проект виступає за те, щоб усі мешканці змінювали своє ставлення до енергії та її використання", – зазначила Діана Корсакайте.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук подякував організаторам і всім хто бере участь у Європейському тижні сталої енергетики.

"Слава енергоефективній спільноті! Слава Україні!", – сказав Сергій Кошарук.

Заступник голови Волинської обласної державної адміністрації Сергій Кошарук

Після церемонії відкриття Микола Романюк запросив учасників заходу взяти участь в прес-брифінгу, де журналісти мали можливість задати питання гостям.

Найбільш обговорюваним стало питання щодо системи субсидіювання населення України.

Діана Корсакайте висловила думку, що остаточною метою реструктуризації системи субсидій в Україні обов'язково має стати стимулювання енергоефективності.

"На сьогодні субсидії – це вимушена дія. Коли ми відмовляємося від підтримки російського газу і для того, щоб термомодернізувати наші будівлі. Субсидії сьогодні переорієнтовуються на мешканців. Тобто, щоб один раз використати їх і зменшити споживання енергії в житлових будинках", – озвучив позицію Уряду в цьому питання Сергій Кошарук.

Після завершення брифінгу гості та всі охочі мали можливість відвідати виставку енергоефективного обладнання, організовану на Театральному майдані.

Брифінг