Поділитись:

У Верховній Раді розглянуть "бурштиновий" законопроєкт

Вівторок, 12 листопада 2019, 11:50
У Верховній Раді розглянуть «бурштиновий» законопроєкт

До порядку денного Верховної Ради  включено проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину". 

Це відбулося у вівторок, 12 листопада. 

Законопроєкт розробив та подав Кабінет Міністрів. Автори зпропонують внести зміни до законодавчих актів, які регулюють процедуру отримання спеціального дозволу на користування надрами з метою видобування бурштину. 

Необхідність прийняття зазначеного законопроекту зумовлене особливо великими розмірами незаконного видобутку та обігу бурштину. В результаті надмірного адміністративного навантаження, бурштин видобувається методами, наслідком яких є руйнування екосистем території. Головними чинниками негативного впливу є надзвичайно нелегальне видобування бурштину у значних масштабах, що призвело до порушення екосистем, недостатній обсяг фінансування робіт, пов’язаних із зменшенням впливу на навколишнє природне середовище, зумовленого розробкою родовищ та не проведенням рекультивації вироблених ділянок, передусім Полісся. Економічними наслідками є збитки у лісовому та водному господарстві, деградація ґрунтів, втрата для держави значних обсягів бурштину-сирцю, що набагато перевищують обсяг законного видобування. Питання врегулювання видобутку бурштину обумовлює необхідність внесення відповідних змін до Кодексу України про надра та Земельного кодексу України, – сказано у пояснювальній записці.

Наразі законопроєкт очікує на розгляд. 

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Гола правда про бурштин

Надрукувати
мітки:
коментарів