Поділитись:

На роботі, як удома: чим дивують сучасні офіси (фото)

Неділя, 12 червня 2016, 12:00

GOOGLE. Чи працюватимете ви краще, якщо в офісі буде гірка?><span class=GOOGLE. Чи працюватимете ви краще, якщо в офісі буде гірка?

У цюріхському офісі компанії Google є масажна кімната, акваріум і гірка, якою працівники можуть швидко спуститися до їдальні.

Керівництво компанії Deloitte лишило на кожному поверсі амстердамського офісу по порожній кімнаті, яку працівники змогли оформити як забажається – більшість вирішила встановити там ігри, такі як настільний футбол, – пише BBC.Україна.

У головному офісі LinkedIn у Каліфорнії є музична кімната з синтезатором, барабанами, гітарами та звуковим обладнанням.

Утримувати офіси дорого, тому офісний простір зменшуватиметься

Дедалі більше роботодавців дозволяють працівникам брати з собою в офіс домашніх тварин.

То коли ж наші офіси встигли перетворитись на ігрові майданчики? І чи це означає, що прийшов час працювати по-новому?

Розвиток технологій дозволяє сьогоднішнім працівникам уникати незручностей транспорту і працювати з дому, сусідньої кав'ярні чи різних екзотичних місць. Тому деякі компанії докладають особливих зусиль, щоб привабити працівників у офіс.

DELOITTE. На кожному поверсі офісу компанії Deloitte в Амстердамі є кімната, оформлення якої визначають самі працівники><span class=DELOITTE. На кожному поверсі офісу компанії Deloitte в Амстердамі є кімната, оформлення якої визначають самі працівники

Нещодавній звіт американської компанії Citrix – гіганта розробки програмного забезпечення – передбачає, що до 2017 р. близько 50% компаній дозволятиме своїм працівникам виконувати роботу дистанційно, а у 2020 р. вже 70% працівників працюватиме з дому не рідше, ніж з офісу.

"Утримувати офіси дорого, тому офісний простір зменшуватиметься", – каже віце-президент Citrix Жаклін де Рохас.

Начальники усвідомлять, що не всі завдання обов'язково виконувати на робочому місці. Крім того, працівники бажатимуть дедалі кращого балансу між роботою та особистим життям, додає пані де Рохас.

Однак це не означає, що офіси вимруть як вид.

"Офіси сприяють співпраці та зв'язкам між колегами, адже ми – істоти соціальні і потребуємо точок зіткнення", – каже вона.

"Суперстіл"

Зокрема, у лондонському офісі Citrix встановлені "столи для геніїв" – по суті, це вищі та довші робочі столи, за якими стоять високі, як у барі, крісла.

CITRIX. Чи надихнули б вас вищі та менш формальні столи та крісла?><span class=CITRIX. Чи надихнули б вас вищі та менш формальні столи та крісла?

Є також і пересувні столи, наприклад, як у цюріхському офісі виробника навушників Skullcandy. Такі столи можуть стояти автономно, а можуть складатися разом, як пазл, дозволяючи групі людей працювати разом.

Ми вже зараз бачимо, що робота – не місце, куди людина ходить, а її заняття

Тим часом маркетингова фірма Barbarian Group побудувала у нью-йоркському офісі "суперстіл" – конструкцію, що вміщає робочі місця 170-х осіб, а також арочні проходи з м'якими лавками для приватних розмов.

Нарешті, компанія Lego у лондонському та сінгапурському офісах зайшла ще далі: запровадила систему зміни видів діяльності, згідно з якою працівники більше не мають постійних робочих місць.

Простір розділено на гнучкі робочі зони; у працівників немає власних кабінетів чи навіть постійних крісел. Якщо хтось іде з місця роботи більше ніж на півтори години, він мусить забрати з собою усі свої речі.

LEGO. Кочівник у власному офісі? Працівники Lego у Лондоні не мають постійних робочих місць><span class=LEGO. Кочівник у власному офісі? Працівники Lego у Лондоні не мають постійних робочих місць

У Lego є навіть "відділ нових способів роботи", що нещодавно доповів про вдалість експерименту, каже одна з директорів компанії Софі Патрікіос.

"У травні 2016 р. ми провели опитування, і 88% наших працівників сказали, що їм подобається щоразу обирати собі нове місце залежно від свого настрою чи виду діяльності. А вибір у них широкий: тиха бібліотека, жвава велика зала з фоновою музикою, зручні глибокі крісла у кутках чи великі столи, де можна сидіти поруч з іншими людьми з твоєї команди", – каже вона.

Офіси також "розумнішають". За даними дослідницької фірми Gartner, комерційні приміщення ідуть в авангарді революції, пов'язаної з "інтернетом речей".

Нікого вже не здивуєш "розумним" освітленням, опаленням і навіть сенсорами, що заміряють, скільки людей наразі перебуває в офісі.

Турбота про здоров'я

Такі технології сприяють ефективному використанню ресурсів – та водночас викликають питання про приватність працівників і про те, куди йдуть зібрані дані.

Енергоефективні приміщення корисні і окремим працівникам, каже Тео Мессен, старший партнер голландської фірми з будівельного проектування Best Office Building.

"Ми будуємо розумніші офіси, що максимально використовують денне світло і мають систему підтримання температурного режиму, яка не допускає появи плісняви та пилу – відповідно, знижується захворюваність працівників", – каже він.

BARBARIAN GROUP. BARBARIAN GROUP. "Супер-стіл" в компанії Barbarian Group із арками та пуфами створюють неформальну атмосферу

За допомогою комп'ютерного симулювання пан Мессен вираховує оптимальну кількість вікон у будівлі, – скло має складати не більше 40% поверхонь, – а також інші параметри, наприклад, ідеальну вентиляцію.

Років через двадцять ми, ймовірно, не будемо працювати п'ять днів на тиждень. Можливо, це буде три дні

Будівлі, які він проектує, не мають кондиціонерів, а натомість обладнані геотермальною системою, що черпає ресурси з підземних джерел з стабільною температурою. Наприклад, взимку викачується тепла вода, а влітку – прохолодніша.

Компанія використовує у будівництві деревоволокнисті блоки, що краще дихають, а також безпечніші для довкілля, ніж звичайна цегла, бо виготовляються з побічних продуктів лісопилень.

Працівники побудованих ним офісів лишають свої відгуки і коментарі на спеціальному сайті – і загалом "дуже задоволені", каже пан Мессен.

На його думку, відсутність постійних робочих місць скоро стане стандартом, і офісні приміщення можна буде пристосовувати до різних способів використання.

"Через кількадесят років функціональний розподіл наявних будівель дуже зміниться. Багато офісних приміщень стане квартирами чи магазинами. Клієнти також експериментуватимуть з різними конфігураціями інтер'єрів", – каже він.

"Років через двадцять ми, ймовірно, не будемо працювати п'ять днів на тиждень. Можливо, це буде три дні – і наші офісні приміщення мають бути готові до таких змін".

GETTY. Поняття особистого простору в сучасних офісах зникає><span class=GETTY. Поняття особистого простору в сучасних офісах зникає

Пан Мессен також вважає, що офіси майбутнього будуть розташовані ближче до місця проживання людей.

У житлових районах працюватимуть спільні бізнес-центр, відкриті для всіх, прогнозує він. Це зекономить зусилля, які нині витрачаються на дорогу.

Пані Патрікіос з Lego погоджується: слід чекати на великі зміни.

"Ми вже зараз бачимо, що робота – не місце, куди людина ходить, а її заняття", – каже вона.

Зміни поглибляться ще й через те, що люди працюватимуть за гнучким графіком і виконуватимуть різнопланові завдання замість однотипної кар'єри на все життя.

Отже, в майбутньому, фраза "піти в офіс" означатиме набагато більше, ніж "піти на роботу".

Надрукувати
мітки:
коментарів