Поділитись:

Microsoft перевела японців на 4-денний робочий тиждень

Неділя, 10 листопада 2019, 01:42

Чотириденний робочий день підвищує продуктивність компанії – до такого висновку прийшли в японському філії корпорації Microsoft, дозволивши співробітникам місяць не працювати по п'ятницях.

Як говориться в заяві компанії, Microsoft Japan щоп'ятниці закривала свої офіси в рамках акції під назвою "Work-Life Choice Challenge Summer 2019", пише ВВС.

Постійним співробітникам компанії ці вихідні оплачували.

Заходи торкнулися 90% із 2280 співробітників компанії. Їм заборонили проводити наради довше пів години і рекомендували вирішувати всі робочі питання у месенджері, а не в ході особистих зустрічей.

В результаті продуктивність, тобто кількість продажів на одного співробітника, зросла майже на 40%.

"Працюйте недовго, добре відпочивайте і багато вчіться. Людині необхідне середовище, яке дозволяє відчути призначення в житті і домагатися кращих результатів на роботі. Я хочу, щоб співробітники прагнули до досягнення тих же результатів, коли у них на 20% менше вільного часу", – сказав президент японського Microsoft Такуйя Хірано.

Це досить незвичайна філософія для японської корпорації. В Японії вже багато років існує проблема перепрацювань і сильного, іноді смертельного робочого стресу.

"Розумний відпочинок"

Як випливає з проведеного в 2017 році дослідження, майже в четверті японських компаній співробітники перевищують норму в середньому на 80 годин в місяць. Найчастіше цей додатковий час не оплачується.

В японській мові існує термін каросі, що означає смерть від перепрацювання. Середньостатистичний японець проводить на роботі близько 1713 годин на рік.

Тому не дивно, що в ході опитування, проведеного після експерименту Microsoft, 92% співробітників сказали, що акція їм сподобалася.

Крім того за місяць із додатковим вихідним в офісі в порівнянні з серпнем 2018 року на 23% скоротилося споживання електроенергії, і на 59% – витрати паперу.

У Microsoft сказали, що планують повторити експеримент взимку. Додаткової відпустки працівникам на цей раз не дадуть. Їх будуть мотивувати не брати додаткові вихідні і "відпочивати розумно", йдеться в заяві.

Шість днів

Засновник китайського інтернет-магазину Alibaba Джек Ма в минулому навпаки виступав за введення 12-годинних робочих днів. У квітні 2019 він назвав схему "966", в якій співробітники працюють з 9 до 21 години, "благословінням".

У Британії дослідження з приводу введення чотириденного робочого тижня, замовлене лейбористами, прийшло до висновку, що це було б "нереалістично".

У Росії про скорочення робочого тижня говорив прем'єр Дмитро Медведєв. У серпні цього року він доручив міністерству праці до кінця вересня оцінити вплив потенційної чотириденки на економіку країни.

Пізніше заступник глави мінекономіки Петро Засільський повідомив, що жодне підприємство не підтримало ідею введення чотириденного робочого тижня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Волині 6 січня зроблять вихідним

Надрукувати
мітки:
коментарів
20 березня 2024
19 березня 2024
10 березня 2024
18 лютого 2024
04 лютого 2024
29 січня 2024
27 січня 2024
26 січня 2024
21 січня 2024