Волинь атакують заразні гризуни

П'ятниця, 08 листопада 2019, 14:31

Лікарі-епідеміологи констатують, що на території Волині реєструється велика кількість різних видів мишовидних гризунів, котрі проживають і в польових умовах (полівка звичайнамиша жовтогорла, миша польова) і заселяють житлові та складські приміщення (миша хатня, пацюки).

Гризуни завдають значних економічних збитків та головне – вони переносять збудники багатьох особливо-небезпечних захворювань (чуми, лептоспірозу, туляремії, сказу, лістеріозу, ієрсиніозу, псевдотуберкульозу), створюючи  небезпеку для здоров’я людей і тварин, – наголошують у Волинському обласному лабораторному центрі. 

За даними обласного лабораторного центру на Волині епідемічна ситуація щодо зооантропонозів залишається нестійкою: майже щорічно реєструються спорадичні випадки ієрсиніозів, туляремії, лістеріозу та небезпечного своїми ускладненнями – лептоспірозу. Епідрозслідуванням встановлено безпосередній контакт захворілих людей з гризунами (після проведення сільськогосподарських робіт, прибирання приміщень, догляді за тваринами, або купанні чи риболовлі).

У  поточному році в області вже зареєстровано ряд зооантропонозів: два випадки захворювання на ієрсініоз (всі у м. Луцьку) та три – на лептоспіроз (у Володимир-Волинському районі та м. Луцьку), останні спричинені саме перебуванням захворілих осіб на водоймах області.

При відсутності належного лікування лептоспіроз характеризується важким перебігом та наявністю ускладнень. Симптоми проявів хвороби подібні: через 10-14 діб після контакту із водоймою виникали сильні головні болі, висока температура тіла, болі у суглобах і різка болючість литкових м’язів, рідше відмічалась висипка та жовтушність шкірних покривів. Тому епідеміологи наголошують: для запобігання ускладнень якомога швидше (на 1-2 добу від початку таких симптомів) варто звернутись у медичну установу за місцем проживання.

Лабораторією особливо-небезпечних інфекцій здійснюється оцінка епізоотичної ситуації в області на сьогодні досліджено на природно-вогнищеві інфекції понад 230 дрібних ссавців, при цьому у них лабораторно виявлені антитіла до збудників туляремії, ієрсинізів та особливо лептоспірозу (у майже 18 %). Загалом у 45 % досліджених мишовидних гризунів нами виявлено носійство збудників особливо-небезпечних інфекцій.

У жовтні поточного року біогрупою обласного лабораторного центру на території Любомльського району відловлено понад 80 мишовидних гризунів. При лабораторному дослідженні у них виявлено антитіла до ієрсиніозів, туляремії та лептоспірозу, що підтверджує активність носійства збудників вказаних інфекцій серед дрібних ссавців даної території.

Враховуючи зазначене, лікарі-епідеміологи обласного лабораторного центру наголошують, що основним методом боротьби з гризунами є дератизаційні заходи. А враховуючи біологічні властивості гризунів, ці роботи потрібно здійснювати у певні періоди року. Саме зараз, коли триває облаштування гризунами своїх місць зимівлі та масове їх заселення побутових, жилих, складських приміщень тощо.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: