Поділитись:

Лучанка пішла в ліс по гриби і принесла хворобу Лайма

Середа, 06 листопада 2019, 12:45
Лучанка пішла в ліс по гриби і принесла хворобу Лайма

У листопаді поточного року вже виявлено випадок захворювання на хворобу Лайма у лучанки.

Хвора упродовж жовтня збирала гриби у лісах Маневицького району, де її вкусив кліщ. Через 10 днів погіршилося самопочуття: підвищилася температура тіла, виникли болі у суглобах та з’явилася еритема на шкірі на місці укусу кліща. Хвора госпіталізована до інфекційної лікарні, де діагноз "лайбореліоз" підтверджено лабораторно. Наразі хвора проходить курс  стаціонарного лікування, – інформує Волинський обласний лабораторний центр. 

Кліщів, котрі переносять хворобу Лайма, є досить багато. З початку року лабораторією особливо небезпечних інфекцій нашої установи досліджено понад 170 кліщів, знятих з людей, із них понад 41 % інфіковані збудником лаймбореліозу. Лише у жовтні за результатами лабораторних досліджень кліщів інфіковано до 50 %.

Епідеміологи обласного лабораторного центру нагадують, що лаймбореліоз (або хвороба Лайма) – інфекційне захворювання, котре може мати хронічний, або гострий перебіг і уражати серце, суглоби, нервову систему і шкірні покриви.  А ризик зараження на хворобу Лайма, залежить від тривалості присмоктування кліща: якщо кліщ був на тілі менше доби, ймовірність інфікування доволі мала, проте після третьої доби – наближається до 100 %. Тривалість інкубаційного періоду хвороби Лайма становить від 1 до 60 діб, найчастіше  – до 14 діб. Перші прояви хвороби: загальна слабкість, головний біль,болючість у м’язах, підвищення температури тіла і у 90 % почервоніння шкіри (еритема) на місці укусу кліща.

На початок листопада на Волині захворіли на лаймбореліоз 52 особи що на 26,8 % перевищують показники минулого року. Лише у жовтні цього року захворіло 6 громадян: по 1 у Ковельському, Маневицькому, Старовижівському районах і місті Нововолинську та 2 випадки у м. Луцьку. Усі випадки пов'язували із укусом кліща під час збору грибів у лісах області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів