Поділитись:

Жіноча голова, яка пришита до чоловічого тіла: як у США торгують тілами

П'ятниця, 01 листопада 2019, 01:26
Жіноча голова, яка пришита до чоловічого тіла: як у США торгують тілами

У суді Фенікса (Арізона) відбулося чергове слухання справи Стівена Гора, проти якого подали позови відразу 33 сім'ї.  Агенти ФБР виявили керівника Центру біологічних ресурсів, який підробляв документи і торгував людськими тілами.

Про це пише Vinograd.us

Колишній керівник тепер вже не існуючого Центру біологічних ресурсів (BRC, Арізона) вже відсидів рік у в'язниці за маніпуляції з тілами. Ще чотири він отримав у вигляді умовного покарання, також йому присудили виплатити постраждалим 121 тисячу доларів.
Тепер він намагається довести сім'ям тих, хто пожертвував йому свої тіла, що вони все не так зрозуміли, що ЗМІ роздули скандал на порожньому місці, а він, бідний і нещасний Гор, не зробив нічого, що суперечило б договором, згідно з яким кожне тіло йшло на потреби науки.

Але стороною обвинувачення вже давно доведено, що якщо в договорі написано: "тіло не підривати", то Гор підробляв документи і продавав тіла військовим, щоб на них випробовували бомби. Якщо в договорі було написано: "для вивчення хвороби Альцгеймера", то Гор знову підробляв підписи і пиляв тіло на шматки для виставок, потреб армії або експериментів, далеких від вивчення Альцгеймера.

Чому? Тому що на частинах, отриманих від одного людського тіла, в США можна заробити не менше шести тисяч доларів. При цьому через центр Гора пройшло не менше п'яти тисяч тіл.

За десять років існування центру, з 2004 по 2014 роки, Гор зумів виторгувати за тіла, пожертвувані науці, понад 30 мільйонів доларів, порушивши майже всі домовленості з сім'ями померлих.

Жіноча голова, яка пришита до чоловічого тіла: як у США торгують тілами

Агенти ФБР, які проводили обшуки в конторі Гора в 2015 році до сих пір із здриганням згадують маленьку жіночу голову, пришитий до великого чоловічого тіла. Навіщо? Тому що весело.
Або величезну посудину, яка повна чоловічих геніталій. А ще шматки хребтів, замороженої плоті ... зокрема, знайшли 10 тонн (!) людських кісток і плоті без розпізнавальних знаків.

Загалом, нічого з цього і близько не було схоже на "шанобливе ставлення до тіла", про який йшла мова в договорі між компанією Гора і рідними покійних.

Ви собі це як представляли? Студентів-медиків, які поважно схилилися перед тілом, накритим з головою білим простирадлом, і шепочуть "Спасибі"?
Забудьте цю приємну картинку: через те, що в американській індустрії «брокерських послуг з продажу частин тіла» крутяться сотні мільйонів, шанобливе ставлення до тіла в цілому давно в минулому.

Ні, в медичних школах студентів безумовно вчать поважати смерть і ставитися з повагою і до мертвих людям теж. Але якщо у сім'ї немає грошей на похорон і кремацію, якщо договір заплутаний, а сльози застилають очі рідних, і вони підписують папери майже не дивлячись, щоб отримати за улюблену бабусю пару сотень баксів, будьте впевнені – перекупники пристойно зароблять на такому померлому: його тіло порвуть, поріжуть, пошматують і підірвуть, частинами упакують в банки ... в загальному, зроблять все, що обіцяли за договором не робити. А потім не кремують, а утилізують, як зможуть, якщо ще утилізують, а не заморозять на роки.

А все тому, що держава не контролює цю сферу діяльності практично зовсім, а торгувати тілами в США дозволено.

Жіноча голова, яка пришита до чоловічого тіла: як у США торгують тілами

На Гора співробітники ФБР вийшли завдяки колишньому трунарю Артуру Ретберну з Мічигану. Той, коли зрозумів скільки грошей може приносити одне тіло, став справжнісіньким торговцем тілами.

Прикордонники зловили Ретберна на кордоні з Канадою, коли він намагався таємно вивезти з США відразу 10 людських голів. Агенти ФБР встановили, що одна з голів була продана Ретберну Стівеном Гором.

Ретберн купив у Гора 250 частин або цілих тіл, які він здавав в оренду (так–так) або продавав.

А ще він продавав тіла клієнтів, які заплатили йому за кремацію. Що в такому випадку отримували рідні у вигляді праху – незрозуміло, але точно не прах своїх близьких.

У деяких випадках Ретберн свідомо здавав в оренду або продавав тіла тих, хто за життя був хворий заразними хворобами. При цьому покупці про це не знали, оскільки продавець про якість товару замовчував.
Для перевезення тіл і їх частин, зокрема заражених небезпечними хворобами, Ретберн використовував авіакомпанію Delta.
У підсумку він був засуджений за шахрайство та перевезення небезпечних матеріалів і відправлений на дев'ять років в одну з федеральних в'язниць Мічигану. Сьогодні йому 65, з в'язниці він вийде, коли йому буде добре за 70

Першими у ЗМІ тему торгівлі тілами в США порушив репортер агентства Reuters Брайан Гроу. Він, використовуючи своє справжнє ім'я і не приховуючи свого роботодавця, легко зумів купити шийний відділ хребта і дві голови. Він навіть зміг відстежити первісного власника хребта, чиї батьки були настільки бідні, що не могли поховати його. А ще неуважно прочитали форму згоди на пожертвування, яку підписали. Reuters заплатило за кремацію хребта і повернуло батькам прах ...

Чи можна пожертвувати тіло науці так, щоб воно не потрапило до перекупників?


У 2004 році сім тіл, пожертвуваних Туланського медичній школі, насправді були перепродані компанії, яка в свою чергу продала їх військовим по 3000 доларів за штуку. Всі вони були підірвані під час випробування взуття, призначеного для захисту від наземних мін.

Це сталося тому, що договір про пожертвування тіла був підписаний не безпосередньо з медичною школою, а з брокерами, які її представляли. Але ж завдання брокера, який займається такого роду бізнесом, лише в одному – максимально дешево купити тіло і максимально дорого його потім продати. Клієнтів брокери шукають, як правило, в похоронних бюро.. Звичайно, сім'ї, які витратили всі свої заощадження на лікування або догляд за смертельно хворою людиною, бачать лише плюси в перспективі «безкоштовної кремації» ...

Анжела МакАртур, яка керує програмою пожертвування тіл у Медичній школі Університету Міннесоти, порівнює сьогоднішню торгівлю тілом зі старомодним грабунком могил. З нею важко сперечатися.
МакАртур закликає тих, хто хоче залишити тіло для досліджень, йти прямо в коледжі і підписувати договори з ними, а не з перекупниками.


ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Убивчі дієти та мотивація голоду: чому анорексія не робить дівчат щасливими

 

Надрукувати
мітки:
коментарів