Поділитись:

Місцеві бюджети Волині отримали 4,5 мільйонів гривень екологічного податку

Четвер, 31 жовтня 2019, 09:31

Із загальної суми сплаченого суб’єктами господарювання Волині екологічного податку, а це 11 мільйонів гривень, до місцевих бюджетів упродовж січня-вересня 2019 року надійшло 4,5 мільйона гривень.

Саме кошти, сплачені господарюючими суб’єктами за викиди забруднюючих речовин у повітря, скиди у водні об’єкти та за розміщення відходів у спеціально відведених місцях є одним з основних джерел фінансування природоохоронних заходів з державного та місцевих бюджетів, – повідомляє ГУ ДПС на Волині. 

Щоб отримати додаткові надходження для фінансування природоохоронних заходів у кожній громаді повинні пильнувати за тим, щоб на території не було стихійних сміттєзвалищ, зокрема з виробничих та побутових відходів, – рекомендують в Головному управлінні ДПС у Волинській області.

Саме такі безхазяйні, на перший погляд, відходи, відповідно до положень закону, фактично є власністю громади.

Зокрема, частиною другою статті дев'ятої Закону України "Про відходи" передбачено, що територіальні громади є власниками відходів, що утворюються на об'єктах комунальної власності чи знаходяться на їх території і не мають власника або власник яких невідомий (безхазяйні відходи).

Водночас статтею 12 Закону України "Про відходи" передбачено, що саме місцеві органи влади відповідальні за визначення режиму використання безхазяйних відходів. Щоб встановити власника безхазяйних відходів та залучити його до оподаткування екоподатком варто скористатися нормами Постанови Кабінету Міністрів України N 1217 від 03.08.98, якою затверджено Порядок виявлення та обліку безхазяйних відходів.

Відповідно до Постанови, підставами для здійснення процедур виявлення відходів та наступного їх обліку для органів місцевого самоврядування можуть бути заяви (повідомлення) громадян, підприємств, установ та організацій, засобів масової інформації, результати штатних інспекційних перевірок органів Мінекоресурсів на місцях, санітарно-епідеміологічної служби, органів місцевого самоврядування тощо.

Процедура встановлення власника відходів, котрий створюючи стихійні сміттєзвалища не лише завдає шкоди довкіллю, а й ухиляється від сплати екоподатку, передбачає залучення правоохоронних органів, відповідних спеціалістів та експертів.

Отож, щоб зберегти навколишнє середовище та залучити кошти до бюджету, кожна територіальна громада має право створити спеціальну постійну чинну комісію з питань поводження з безхазяйними відходами, рішення якої можуть слугувати підставою для притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні закону, формування спеціально відведених місць для розміщення відходів та сплати екологічного податку.

Довідково:

із 2,3 мільйона гривень сплаченого в області екологічного податку саме за розміщення відходів 1,2 мільйона гривень – надходження місцевих бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів