Поділитись:

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Середа, 30 жовтня 2019, 16:06
Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Перевірку зливів з луцького спиртзаводу водоканал проводив у період, коли виробництво не працювало. Тим часом незалежні екологічні аудитори зафіксували показники, які майже в 50 разів перевищують норму.

Про це йдеться у розслідуванні журналістки "Першого" Людмили Явороської

Перевіряли відходи, коли їх… не було

Луцький спиртзавод офіційно зливає свої відходи (барду) в міську каналізацію. У водоканалі запевняють, що на заводі регулярно проводять перевірки і жодних порушень не виявили. Проте у відповіді на журналістський запит показати результати цих перевірок відмовилися. За такою інформацією порадили звертатися на завод.

Тим часом представники підприємства теж не надали цієї інформації, запевнивши, що всі документи – у водоканалі.

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Про результати перевірок стало відомо із розмови з начальником Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександром Ткачуком. З’ясувалося, що протягом 2019 року "Луцькводоканал" лише один раз проводив аналіз стічних вод, які зливають на спиртзаводі. За винятком невеликого перевищення заліза, усі показники виявились – в межах норми.

Перевірка відбувалася протягом 13-18 березня. Проте у цей період виробництво не працювало (завод працює періодично, цього року запускався – у червні-липні, тоді – в жовтні).

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Альтернативна перевірка. Перевищення – в 50 разів

Наразі у Луцьку відбувається незалежний екологічний аудит, під час якого перевіряють різні підприємства, які можуть бути потенційними джерелами поширення неприємних запахів. Аналіз проводять експерти Наукового парку Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління "Чорнобиль".

Одним із перших підприємств, яке перевіряли, став спиртзавод. Щойно аудитори відвідали виробництво, представники спиртзаводу ділилися коментарями зі ЗМІ про те, що "усі показники повністю відповідають всім нормативним документам. Тобто сморід у Луцьку поширюється точно не з території Луцького спиртзаводу".

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Журналісти зв’язалися із аудиторами та попросили надати результати аналізу речовини, яка зі спиртзаводу зливається в міську каналізацію. Цифри суттєво відрізняються від того, що фіксував водоканал.

Перевірка виявила рівень ХСП – 32 250 мг/л, у той час, як водоканал "побачив" майже у 50 разів менше – 115 мг/л.

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Що таке ХСК і чому воно важливе?

Хімічне споживання кисню (ХСК) – це кількість мікроорганізмів в речовині, які споживають кисень. Якщо таких мікроорганізмів – надто багато, то потрапляючи в середовище – річку, ставок, каналізацію, вони швидко "з’їдають" весь кисень і без нього вода застоюється, починається гниття та неприємний запах.

Про важливість цього показника, а також про норми, які дозволено зливати в міські каналізаційні мережі, розповів доктор технічних наук, член-кореспондент Української академії технічних наук Віктор Маринченко.

Також він прокоментував отримані результати перевірки зливів луцького спиртзаводу.

"З таким показником ХСК – більш як 32 250 мг/л – нічого не можна зливати в каналізацію. Чи це барда, чи будь-які інші речовини, змиви з виробництва, відходи мийок... Норма ХСК, при якому дозволяється зливати в каналізацію, – 500 мг/л, а не десятки тисяч! Також зверніть увагу на показник активної кислотності. Якщо він менше 7 – то середовище кисле. Аналізи виявили pH – 3,89, для барди це типовий показник, але він теж негативно впливає на середовище", – прокоментував академік.

Сморід у Луцьку: водоканал підозрюють у брехні – той відхрещується

Замість P.S.

У договорі спиртзаводу із "Луцькводоканалом" визначені об’єми зливів. Це – 1472,5 кубів стоків щодоби.

Але представник спиртзаводу на запитання, скільки відходів зливається в каналізацію, запевняв, що близько 20 кубів.

Звісно, значна частина із цих 1472,5 м3 – це технічна вода. Проте різниця між названою журналістам цифрою та тим, що прописано в договорі, – вражає. Адже, як показала перевірка екологів, в цих об’ємах – надмірна кількість мікроорганізмів, які "їдять" кисень і замість очищення викликають гниття.

Реакція водоканалу 

Натомість на "Луцькодоканалі" запевнили, що в статтях наведені недостовірні дані. 

"Інформація щодо обсягів стоків у зазначеній статті не відповідає дійсності, особливо щодо цифри 1472,5 кубів стоків щодоби. Насправді ж обсяги каналізаційних стоків спиртогорілчаного комбінату в каналізаційну мережу міста складають усього 0,1 відсотка від загальної кількості усіх скидів, які потрапляють на очисні споруди КП "Луцькводоканал". Стоки від спиртогорілчаного комбінату рухаються повністю закритим трубопроводом, обладнаним запобіжниками, що захищають від витоків за межі системи каналізування. Протягом минулих дев’яти місяців у каналізаційну мережу було скинуто близько 18 тис м³ стоків. Це в середньому близько 65 м³ на добу, а не як зазначається у статті", – йдеться у повідомленні. 

Також на підприємстві вказали на начебто плутанину між стічними водами та відходами підприємств від їх діяльності.

"КП "Луцькводоканал" приймає лише стічні води від підприємств, а утилізація рідких відходів від виробництва здійснюється самими підприємствами, відповідно до регламентованих правил поводження з такими відходами. Зокрема Луцький спиртогорілчаний комбінат утилізує рідкі відходи від свого виробництва без використання каналізації з допомогою системи сепарування. Отож, стоки спиртогорілчаного комбінату не можуть викликати смороду, тим більше в районі ЛПЗ", – йдеться у повідомленні. 

Як зазначили на підприємстві, всі стоки, які потрапляють в каналізацію від спиртогорілчаного заводу, упродовж однієї години доходять закритою мережею до КНС №2, на якій працює персонал, що контролює скиди. Тут здійснюється озонування повітря, встановлено систему додаткової очистки стічних вод. Контакт стоків від комбінату із повітрям відбувається в межах однієї хвилини. І далі закритими водонапірними трубопроводами вони потрапляють на очисні споруди. Склад стоків спиртогорілчаного комбінату не змінюється упродовж 70 років, адже підприємство було під’єднане до централізованого водовідведення з моменту його будівництва.

"Як зазначається в статті, було здійснено дослідження барди, а не стоків, тому барда як речовина може мати такі показники. А стоки – це вже зовсім інше питання. Протокол дослідження барди і якість стоків, які скидаються в каналізаційну мережу – це зовсім різні речі, тому й робити аналітику, змішуючи одне з іншим – абсолютно неправильно", – наголосили на "Луцькводоканалі". 

До того ж, на підприємстві запевнили, що не мають жодного інтересу в тому, аби покривати підприємства, які можуть мати перевищені показники забруднення стічних вод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
26 квітня 2024
17:45
25 квітня 2024
22:02
24 квітня 2024