Поділитись:

Раптово паралізувало: у маленького волинянина виявили поліомієліт ще в липні

Понеділок, 28 жовтня 2019, 09:31
Раптово паралізувало: у маленького волинянина виявили поліомієліт ще в липні

В Україні зафіксували поліомієліт: дворічний хлопчик заразився від живої вакцини.

Тяжку хворобу, яка призводить до глибокої інвалідності і навіть смерті, уперше за два останні роки виявили на Волині у малюка, який був невакцинований. Занедужав він ще в липні, але лише нині діагноз підтвердили лабораторно. З’ясувалося, що хлопчик заразився від живої вакцини, адже у селі тоді щеплювали дітей.

Михайлик, який ще влітку стрибав, бігав і грався зі своїм старшим братом Арсеном, тепер не може ні ходити, ні сидіти. Хлопчика одразу доправили в обласну лікарню.

Це не дикий вірус, а вакцинний, – пояснюють епідеміологи. Це гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених проти поліомієліту дітей, які контактували зі щойно щепленими. Як виявилося, у селі в той час проводилося щеплення оральною вакциною, живою, відтак виділяється вірус вакцинний – і це норма. 

Михайлик не був щеплений проти поліомієліту і заразився від когось з дітей, котрих якраз вакцинували. Сама ж мама не проти щеплень. Старший син Арсен отримав чотири дози проти поліомієліту. Влітку їх обох не вакцинували, бо ті хворіли. 

У МОЗ зазначили, що ризик заразитися поліомієлітом у такий спосіб – мінімальний: один випадок на 7-14 мільйонів. Тому в карантинах немає потреби. Поліовірус передається від людини до людини через фекалії і слину. Найчастіше – через брудні руки, заражену їжу і воду. 

Щодо прогнозів у випадку Михайлика лікарі дуже обережні, хоч і спостерігають позитивну динаміку. Ліків від поліомієліту немає. Надія – на реабілітацію, на яку родина витрачає усі свої заощадження. Тато, який досі їздив на заробітки, тепер змушений бути вдома, аби допомогти дружині. Через місяць Михайлику буде три роки. З мамою-педагогом він вчить англійську і знає багато віршів 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів
09:09
19 квітня 2024
18 квітня 2024