Поділитись:

Громади Волині вже три місяці не можуть отримати гроші на розвиток

Середа, 23 жовтня 2019, 18:43

Громади в Україні досі чекають 2,5 млрд гривень, виділених урядом на проєкти розвитку ще влітку. Формування у них соціальної інфраструктури має критичне значення для завершення реформи місцевого самоврядування та адміністративно-територіального устрою, що у планах нового уряду.

Разом із тим Міністерство фінансів України та Держказначейство вже третій місяць блокують кошти субвенції на соціально-економічний розвиток, розподілені Кабінетом Міністрів на початку липня (розпорядження від 10.07.2019 №500-р), – повідомляє Волинське регіональне відділення Асоціації міст України. 

За оперативними даними органів місцевого самоврядування Волині не виняток громади області. Гроші лежать на рахунках, але скористатися вони ними не можуть. Держказначейство досі блокує субвенцію на соціально-економічний розвиток, розподілену Кабінетом Міністрів на початку липня 2019 року розпорядження №500-р. Як зазначають фахівці центрального офісу Асоціації міст України, кошти цієї субвенції передбачені у Держбюджеті на 2019 рік і подальше їх блокування викликає побоювання щодо непрозорого та упередженого їх використання.

Голова АМУ Віталій Кличко повторно звернувся до прем'єрміністра України Олексія Гончарука з проханням перерахувати кошти субвенції громадам. Він наголошує, що цей ресурс передбачений для міст районного значення та селищ, які постійно потерпають від нестачі коштів на соціальні цілі та програми. До переліку отримувачів субвенції потрапили громади, визначені Мінрегіоном як майбутні центри ОТГ.

Очікуючи фінансування, вони у відповідності до розподілу коштів цієї субвенції вже виконали певний обсяг робіт, однак не можуть за них розрахуватися. Це невеликі за вартістю, але вкрай важливі для громад проєкти: будівництво та ремонт шкіл і дитячих садків, ремонт та благоустрій вулиць, влаштування водогонів, насосних станцій та систем очищення води, обладнання медичних амбулаторій, центрів адмінпослуг, будинків культури.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів