Поділитись:

Внук експрезидента Казахстану Назарбаєва під "кайфом" покусав копів у Лондоні

Субота, 19 жовтня 2019, 01:42

Айсултана Назарбаєва, 30-річного онука першого, першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, засудили до умовного терміну за напад на поліцейського в Лондоні. Вирок передбачає випробувальний термін, продовження лікування від наркозалежності, громадські роботи та штраф, пише ВВС.

Назарбаєв визнаний винним в тому, що він, перебуваючи під впливом наркотиків, чинив опір поліцейським, вдарив і вкусив одного з них. За версією слідства, на руці поліцейського залишився глибокий слід від укусу, а з рани "рясно текла кров".

Вирок передбачає випробувальний термін в півтора року. Якщо протягом цього терміну він порушить закон, вирок стане з умовного реальним.

Назарабаев також повинен відбути 140 годин громадських робіт і 20 обов'язкових сесій щодо продовження лікування від наркотичної залежності, а також виплатити штраф в 1000 фунтів і відшкодувати збиток на 5000 фунтів.

Айсултан Назарбаєв – син старшої дочки експрезидента Казахстану Дариги Назарбаєвої і його опального зятя, нині покійного Рахата Алієва. Після закінчення Королівської військової академії в Сандхерсті він був зарахований до штату головного розвідувального управління міністерства оборони Казахстану.

У 2017 році Айсултан працював у федерації футболу Казахстану.

Що сталося?

Згідно з судовими документами, 3 червня цього року Айсултан Назарбаєв влаштував переполох в одному з готелів в центрі Лондона. Він вибігав на балкон і погрожував накласти на себе руки. Адміністрація викликала поліцію.

5 червня схожий інцидент повторився в квартирі по Тавісток-стріт в центрі Лондона. Назарбаєв був на балконі і щось вигукував. Сусіди вважали, що він вигукує терористичні гасла, і викликали поліцію. За версією захисту, Назарбаєв викрикував слово "Аллах", тому що він просив про допомогу.

За даними слідства, Назарбаєв проник в квартиру дівчини на ім'я Ксенія Шевельова. Вона стверджує, що не знає Назарбаєва.

Очевидно, він потрапив до її квартири через балкон: меблі на балконі і всередині квартири пошкоджені, так само як і інші речі. Дівчина знайшла в шухляді свого столу паспорт і гаманець Назарбаєва, а в пральній машині – його речі.

Збиток квартирі і речей дівчини оцінений в 5 тисяч фунтів. Вона також заявила, що після інциденту відчувала сильний страх, у неї були проблеми зі сном.

Як заявлялося в суді, Айсултан Назарбаєв пізніше поліз на дах, походив там і зістрибнув на балкон іншої жінки. Вона і викликала поліцію. Поліцейський прибув на місце один і намагався запобігти проникненню Назарбаєва в квартиру.

У суді було показано запис з відеореєстратора поліцейського, який перегородив шлях Назарбаєву.

На записі видно, як констебль наказав Назарбаєву лягти на підлогу і не рухатися. Назарбаєв не послухав і рушив у бік поліцейського. Той чотири рази застосував електрошокер.

У якийсь момент Назарбаєв зміг зірвати з себе провід електрошокера і напав на поліцейського. Цей момент погано видно на записі, зате видно, як з руки поліцейського починає капати кров.

Потім прибув додатковий наряд і Назарбаєва затримали. У поліцейського залишився на руці шрам. Йому також знадобився час для психологічного і фізичного відновлення для продовження служби.

"Не ганьбити сім'ю"

Згідно зі звітом поліції, онук казахстанського лідера в цілому намагався чинити опір діям поліцейських протягом 53 хвилин.

Під час слухань у 2007 році Назарбаєву було винесено попередження в Казахстані за бійку в нічному клубі. В іншому характеристики про нього в суді були позитивні.

За даними сторони обвинувачення, спочатку представники Казахстану намагалися зам'яти справу.

За словами обвинувача, в поліцію надійшов дзвінок від "представника казахстанської влади", який намагався вступити в переговори, щоб "не ганьбити сім'ю Назарбаєвих", проте поліцейські "вступати в контакт відмовилися".

Паспорт онука експрезидента Казахстану був вилучений.

Клініка для знаменитостей

За даними слідства, Айсултан Назарбаєв вживав кокаїн. Після першого слухання справи суддя відпустив Айсултана з-під варти за умови, що той негайно буде відправлений на лікування.

Наскільки відомо, Назарбаєв в результаті проходив лікування в Priory – відомій приватній клініці для наркозалежних, де в різний час проходили курси реабілітації різні знаменитості, такі як музиканти Емі Уайнхаус і Роббі Вільямс, футболіст Джордж Бест і актор Джонні Депп.

Сам Айсултан Назарбаєв ще в 2017 році в своєму "Фейсбуці" визнавав, що вживав наркотики після смерті свого батька Рахата Алієва, зятя президента, який втік з Казахстану в Австрію і, за офіційною версією, наклав там на себе руки у в'язниці. Тоді Айсултан Назарбаєв говорив, що із залежністю йому допомогли впоратися "його дід і Всевишній".

У звіті з клініки Priory, де Назарбаєв кілька місяців лікувався від наркотичної залежності, йдеться, що онук Назарбаєва слідував вказівкам лікарів, продемонстрував цілеспрямованість і домігся прогресу.

Суддя сказав, що взяв до уваги успіхи в лікуванні і вирішив, що подальше лікування краще продовжувати на свободі, аніж у в'язниці. Адвокат Назарбаєва заявив від його імені, що той відчув величезне полегшення, почувши вирок. Сам Назарбаєв поки відмовився говорити з Бі-бі-сі.

Адвокат в інтерв'ю Бі-бі-сі сказав, що задоволений вироком, і що його підзахисний з моменту затримання "пройшов величезний шлях і тепер зовсім інша людина, що стала на шлях виправлення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 

Надрукувати
мітки:
коментарів